Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Lifestyle

Videobellen vermoeiend? Met deze tips voorkom je een uitgeblust gevoel

videobellen-vermoeiend-gebruik-deze-tips.jpg

Vind jij videobellen en vergaderen ook zo vermoeiend? Je bent lang niet de enige. Toch ziet het ernaar uit dat we de komende tijd nog zo veel mogelijk thuiswerken, en is dus ook dat videobellen onderdeel geworden van het nieuwe normaal. Met deze tips maak je er toch het beste van. 

En zo eindig je je dag niet totaal uitgeblust. 

Hierdoor is videobellen zo vermoeiend

Het kan goed kloppen dat al dat videobellen je behoorlijk veel energie kost en je het als erg vermoeiend ervaart. Promovendus Savitri Dixon-Saxon, van Walden University’s College of Social and Behavioral Sciences, legt aan Good Housekeeping uit dat deze ‘Zoom-vermoeidheid’ een unieke vorm van uitputting is. Dat komt waarschijnlijk omdat de interactie heel anders verloopt dan bij een normale vergadering.

Je moet je tijdens videobellen focussen op verschillende collega’s. En op al die verschillende schermen is een hoop op de achtergrond te zien. Extra veel prikkels voor je hersenen om te verwerken. Daarnaast ben je je veel bewuster van je eigen houding. We kijken over het algemeen redelijk vaak of we er zelf wel goed bij zitten, en daarmee leiden we onszelf af. Zo veel multitasken kunnen onze hersenen niet zo goed aan, en daardoor voelt videobellen zo ontzettend vermoeiend. 

Zet je camera uit

Helaas zitten we door het thuiswerken voorlopig nog wel even opgescheept met die videovergaderingen. Dus hoogste tijd voor een paar tips om er het beste van te maken. Allereerst kan het helpen om je camera uit te zetten, of het beeld van je collega’s op zwart te zetten. Zo hoef je je alleen op het geluid te focussen. Laat bijvoorbeeld alleen degene die aan het woord is zijn beeld aanzetten. Zo ben je minder afgeleid door wat er bij andere collega’s op de achtergrond gebeurt, of je eigen houding. Je kunt ook afspreken om alleen de microfoon aan te zetten als je wat wil zeggen. Zo voorkom je afleidende geluiden of dat iedereen door elkaar heen praat.

Kleed je netjes aan 

Of je nou wel of niet in beeld komt, het helpt volgens Dixon-Saxon echt om je voor het videobellen netjes aan te kleden. Je hoeft natuurlijk niet strak in pak voor de camera te verschijnen, maar alles beter dan je pyjamabroek. Hierdoor kom je als het ware meer in de werkstemming, waardoor je het videobellen als minder vermoeiend zult ervaren.  

Lees ook: Dít zijn de psychische gevolgen van elke dag thuiswerken in je pyjama

Houd je aan een schema

Een uur vergaderen is vaak niet nodig, houd het dus zo kort mogelijk om de rest van de dag ook productief te blijven. Plan je meetings strak in en laat aan het begin alvast weten aan de anderen dat je bijvoorbeeld na een half uur echt moet ophangen. Zo blijf je niet onnodig lang in een videogesprek. Heb je meerdere vergaderingen op een dag? Zorg dan dat er ongeveer vijf tot tien minuten tussen zit. Sta even op, loop een rondje of haal wat te eten of drinken om weer even op te laden. 

Bekijk het positief 

Als laatste gaat het natuurlijk ook om je instelling. Kijk je van tevoren al op tegen het vermoeiende videobellen om vier uur, dan zul je hier de hele dag tegenaan hikken. Probeer er ook de handigheid van in te zien; zo houd je bijvoorbeeld tijd over doordat je voor een vergadering niet het land door hoeft te reizen. En sla natuurlijk ook de gezellige online borrels niet af, maar houd het kort als je hierdoor snel overprikkeld raakt. Voel je vooral niet verplicht of schuldig als je niet te lang wil of kunt blijven. 

Bron | Good Housekeeping
Beeld | iStock

Voice Algemeen

Wil jij meer van dit soort handige tips en lifehacks, zónder dat je ernaar hoeft te zoeken? Krijg ze dan nu dagelijks te horen van Margriet! Via de Google Assistent op je telefoon of tablet, óf je Google Home, kun je heel makkelijk met Margriet praten en dagelijks de slimste en handigste tips krijgen. Klik hier om direct de tip van vandaag te beluisteren. Meer uitleg nodig? Klik dan hier

Ook interessant