Verwarming weer aan? Vergeet niet om eerst deze dingen te controleren
Nu de bladeren weer van de bomen vallen en het kouder wordt, zetten we thuis vaak lekker de verwarming aan. Voordat je de thermostaat weer aanraakt is het toch verstandig om op een aantal dingen te letten. Óok als je gebruikmaakt van stadsverwarming, een kachel of een elektrische warmtepomp.
Hier moet je op letten:
Luchtbellen in je verwarmingsleidingen en radiatoren
Bijna alle huizen in Nederland worden nog op aardgas verwarmd. Voor je cv-installatie is het belangrijk dat de hoeveelheid water en lucht in het systeem klopt. Wanneer de verwarming al een aantal maanden niet aan heeft gestaan, kan het voorkomen dat de radiatoren niet goed warm worden of borrelende geluiden gaan maken. Dit betekent dat het tijd is om te ontluchten en het systeem met water bij te vullen. Er zitten dan namelijk luchtbellen in je verwarmingsleidingen en radiatoren.
Zó pak je het ontluchten aan:
- Zet eerst alle radiatoren aan zodat het water en de lucht in de leidingen worden verwarmd.
- Zet de thermostaat (als je die hebt) op de laagste stand en zet de cv-ketel uit. Draai vervolgens alle radiatorkranen dicht.
- Wacht 5 minuten en pak een ontluchtingssleutel (te verkrijgen in iedere bouwmarkt) en een doekje.
- Draai met de ontluchtingssleutel het radiatorventiel open. Houd een doekje erbij. Als er veel water uitkomt, kun je hem weer dichtdraaien. Begin bij de laagst geplaatste radiator in huis.
- Draai vervolgens de kranen weer open en zet de thermostaat weer aan op de gewenste temperatuur.
- Controleer de waterdruk van de cv-ketel. Staat hij nog op rood? Dan is de druk te laag en moet de cv-ketel worden bijgevuld met water.
- Moeite met de uitleg? In dit artikel kun je een handige video vinden waarin iemand het ontluchten nog eens voordoet.
Schouw controleren
Volgens verzekeraars zijn oktober en maart de maanden waarin het grootste risico bestaat voor een schoorsteenbrand. Verstandig dus om eerst je schouw te checken, voordat je de kachel of haard weer aansteekt. Vogels kunnen namelijk nesten hebben gebouwd in je schoorsteen. Deze kunnen vlam vatten, net als aanslag zoals roet en creosoot. Wanneer je schoorsteen gekoppeld is aan je cv-installatie, dan hoort het schoonmaken van je schoorsteen bij het verplichte onderhoud van je cv-installatie. Hiervoor kun je de hulp van een schoorsteenveger of erkende technicus inschakelen die je ketel nakijkt.
- Laat je schoorsteen minimaal één keer per jaar vegen
- Kies een bedrijf dat is aangesloten bij Algemene Schoorsteenvegers Patroons Bond (ASPB)
- Zorg voor een emmer met zand naast de open haard/kachel/schoorsteen en blus nooit met water.
- Gebruik aanmaakhoutjes bij het aansteken (nooit benzine of spiritus).
- Stook volgens de Zwitserse methode.
Pas op voor koolstofmonoxide
Vooral tussen de maanden oktober en februari komt het gevaar van koolstofmonoxidevergiftiging om de hoek kijken. CO is erg gevaarlijk, omdat je het niet kan zien, ruiken of voelen. De symptomen van zo’n vergiftiging zijn onder andere loomheid, duizeligheid, hoofdpijn en futloosheid. Wanneer je veel CO binnenkrijgt kun je buiten bewustzijn raken en zelfs komen te overlijden.
Om dit te voorkomen is het volgens de brandweer belangrijk dat je 24 uur en 7 dagen per week een rooster open of een raam op een kier zet. Ook is het verstandig om je verwarming te laten controleren door een vakman en een koolmonoxidemelder in de ruimte van het verwarmingstoestel te plaatsen.
Bron | AD, Het Laatste Nieuws
Beeld |iStock