Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Lifestyle

Verwarming weer aan? Vergeet niet om eerst deze dingen te controleren

verwarming-weer-aan-vergeet-niet-om-eerst-deze-dingen-te-controleren.jpg

Nu de ‘r’ in de maand zit is het meteen weer een flink stuk kouder. Voor veel mensen is dit hét startsein om de verwarming weer te gaan gebruiken, maar voordat jij dit ook doet is het slim om eerst nog een paar dingen te controleren.

Na een paar maanden uit te hebben gestaan, kunnen je radiatoren namelijk best een beetje gek doen. Zet dus niet alles meteen open, maar check eerst nog de volgende punten:

Even ontluchten

Maken de radiatoren borrelende geluiden en worden ze niet goed warm? Dan zitten er waarschijnlijk luchtbellen in je verwarmingsleidingen en radiatoren. Om dit probleem te verhelpen is het belangrijk dat je het systeem ontlucht en opnieuw met water bijvult voordat je de verwarming weer aanzet. Hiervoor moet je de volgende stappen volgen:

 • Zet eerst alle radiatoren aan zodat het water en de lucht in de leidingen worden verwarmd.
 • Zet de thermostaat (als je die hebt) op de laagste stand en zet de cv-ketel uit. Draai vervolgens alle radiatorkranen dicht.
 • Wacht 5 minuten en pak een ontluchtingssleutel (te verkrijgen in iedere bouwmarkt) en een doekje.
 • Draai met de ontluchtingssleutel het radiatorventiel open. Houd een doekje erbij. Als er veel water uitkomt, kun je hem weer dichtdraaien. Begin bij de laagst geplaatste radiator in huis.
 • Draai vervolgens de kranen weer open en zet de thermostaat weer aan op de gewenste temperatuur.
 • Controleer de waterdruk van de cv-ketel. Staat hij nog op rood? Dan is de druk te laag en moet de cv-ketel worden bijgevuld met water.
 • Moeite met de uitleg? In dit artikel kun je een handige video vinden waarin iemand het ontluchten nog eens voordoet.

Schouw controleren

Wist je dat oktober en maart de grootste risicomaanden zijn voor een schoorsteenbrand? Controleer daarom eerst nog even je schouw voordat je je schoorsteen weer aan doet. Kijk of er geen vogelnestjes in de schouw zitten of verdroogde takken die vlam kunnen vatten, evenals aanslag zoals roet of creosoot. Als je schoorsteen is gekoppeld aan een cv-installatie, maakt het reinigen hiervan deel uit van het verplicht onderhoud van je cv-installatie. In zo’n geval kun je dus beroep doen op een schoorsteenveger of een erkende technicus die ook je ketel nakijkt. De volgende tips van de brandweer kunnen je helpen om een schoorsteenbrand te voorkomen:

 • Laat je schoorsteen minimaal één keer per jaar vegen
 • Kies een bedrijf dat is aangesloten bij Algemene Schoorsteenvegers Patroons Bond (ASPB)
 • Zorg voor een emmer met zand naast de open haard/kachel/schoorsteen en blus nooit met water.
 • Gebruik aanmaakhoutjes bij het aansteken (nooit benzine of spiritus).
 • Stook volgens de Zwitserse methode.

Pas op voor koolstofmonoxide

Met het opstarten van verwarmingstoestellen ligt het gevaar op koolstofmonoxidevergiftiging weer op de loer. Juist omdat je CO niet kunt ruiken, zien of voelen is het zo gevaarlijk. Symptomen van zo’n vergiftiging zijn onder andere loomheid, duizeligheid, hoofdpijn en futloosheid. Bij hoge concentraties raak je buiten bewustzijn en kun je zelfs komen te overlijden. Om dit te voorkomen is het volgens de brandweer belangrijk dat je 24 uur en 7 dagen per week een rooster open of een raam op een kier zet. Ook is het verstandig om je verwarming te laten controleren door een vakman en een koolmonoxidemelder in de ruimte van het verwarmingstoestel te plaatsen.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | AD, Het Laatste Nieuws
Beeld |iStock

Yeah, Margriet.nl is genomineerd voor Website van het Jaar 2020!
Help jij ons winnen? Stem dan snel

Ook interessant