Vervolg van ‘The Passion’ op Hemelvaartsdag: ‘Het heeft een bijzondere boodschap’ Beeld Stijn Ghijsen
Beeld Stijn Ghijsen

Vervolg van ‘The Passion’ op Hemelvaartsdag: ‘Het heeft een bijzondere boodschap’

Op donderdag 26 mei zal er een vervolg te zien zijn van The Passion onder de naam ‘The Passion Hemelvaart.’ Met dit vervolg willen KRO-NCRV en de Protestantse Kerk in Nederland mensen kennis laten maken met het verhaal van Hemelvaart.

Het blijkt namelijk dat veel mensen het verhaal achter Hemelvaart niet (goed) kennen.

De acteurs van The Passion Hemelvaart

In aanloop naar Pasen zal op Witte Donderdag 14 april vanuit Doetinchem The Passion worden uitgezonden. De hoofdrollen zullen vertolkt worden door Soy Kroon (Jezus), Kim-Lian van der Meij (Maria Magdalena), Thomas Cammaert (Petrus), Noortje Herlaar (Maria) en Ruud de Wild als de verteller. In The Passion Hemelvaart zullen zij opnieuw te zien zijn in deze rollen.

Een bijzondere boodschap

Sinds de middeleeuwen is Hemelvaartsdag een officieel erkende christelijke feestdag. Toch is de betekenis van deze dag bij veel mensen niet bekend. Directievoorzitter van KRO-NCRV, Peter Kuipers vertelt over de langgekoesterde wens om het verhaal achter Hemelvaart te vertellen: “Het is een van de minst bekende feestdagen in ons land, maar heeft een bijzondere boodschap. Dit verhaal laat bij uitstek zien, dat er zelfs in de donkerste dagen lichtpuntjes zijn. Daarmee willen we kijkers inspireren en hoop bieden. Waar Pasen troost biedt en verbindend is, is het hemelvaartverhaal activerend met een oproep aan iedereen om op te staan.”

De betekenis van Hemelvaartsdag

Maar wat houdt Hemelvaartsdag eigenlijk in? Hemelvaartsdag wordt op de veertigste dag na Pasen gevierd. In de tijd nadat Jezus opstond uit de dood, gaf hij zijn discipelen regelmatig uitleg over ‘het Koninkrijk van God.’ Daarnaast vertelde hij wat hun taken zouden worden als Jezus niet meer bij hen zou zijn. Veertig dagen na Pasen nam Jezus zijn discipelen mee naar de Olijfberg, waar hij op een wolk wordt weggedragen naar de hemel.

Voor christenen is Hemelvaartsdag een belangrijke dag. Het staat voornamelijk in het teken van het doorgeven van het evangelie. En het verhaal geeft hen hoop, dat Jezus ooit terug zal komen naar de aarde om zijn werk - het bevrijden van de aarde - af te maken.

The Passion Hemelvaart

In The Passion Hemelvaart zal het verhaal naar het nu worden getrokken, waardoor het volgens de organisatie actueel en herkenbaar zal zijn. Door middel van bekende Nederlandse en in het Nederlands vertaalde muziekhits krijgt het verhaal een nieuwe lading.

The Passion is op 14 april om 20.30 uur te zien op NPO 1 en The Passion Hemelvaart is op 26 mei om 20.30 uur te zien op NPO 1.

Bron | KRO-NCRV, EO

Lisa MancheStijn Ghijsen

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden