Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Lifestyle

Goed nieuws: verveling maakt je productief

verveling-maakt-je-productief-en-creatief-zo-haal-je-er-alles-uit.jpg

Het klinkt misschien wat tegenstrijdig, maar verveling maakt je werkelijk productief. Aangezien we voorlopig nog zo veel mogelijk thuis moeten blijven, sociaal contact moeten vermijden en we niet gezellig het terras op kunnen, zal die verveling voorlopig nog wel doorsluimeren. Maar op deze manier zet je dit om in productiviteit. 

Niet alleen in je vrije tijd, maar ook in je werk kan verveling je productief maken. Zo pak je dat aan. 

Verveling maakt productief

In een onderzoek naar verveling en productiviteit uit 2018 werd getoetst hoe vervelen ertoe leidt dat je op de lange termijn beter werkt. Hierbij moest een groep proefpersonen saaie klusjes uitvoeren en een andere groep kreeg uitdagende opdrachten. Vervolgens moesten alle proefpersonen nog een keer een nieuwe opdracht uitvoeren. Hieruit bleek dat de proefpersonen met de saaie klusjes veel beter presteerden, zowel op kwantitatief als kwalitatief niveau. Hieruit werd geconcludeerd dat wanneer je je dus verveelt, je vervolgens een stuk productiever bent. 

Leren te vervelen 

Om zo productief mogelijk te zijn is het belangrijk dat je jezelf voldoende ruimte geeft om je te vervelen. En dat doe je niet door eindeloos je telefoon door te scrollen of met één oog een serie te volgen. Dat voelt misschien wel als ontspanning, maar echt vervelen doe je hierbij niet. Je geeft je hersenen namelijk niet de ruimte om echt niks te doen. Door afleiding van je mobiele telefoon geef je je brein continu prikkels die ze moeten verwerken. Zo schiet je productiviteit ook niet omhoog. Probeer daarom als je op de bank zit echt even niks te doen, tijdens het douchen gewoon voor je uit te staren of tijdens een toiletbezoek niet de verpakking van de luchtverfrisser door te lezen of de tegels te tellen. 

Lees ook: Waarom dagdromen helemaal geen tijdverspilling is

Creatiever door verveling

Wanneer je je echt goed leert vervelen en je jezelf niet steeds blootstelt aan prikkels, zul je merken dat je brein eindelijk de vrijheid krijgt om eens goed los te gaan. Het is misschien in het begin nog wennen, maar je zult merken dat je op den duur veel creatiever gaat nadenken en veel nieuwe ideeën krijgt. Misschien leidt al dat vervelen en eindeloos thuiszitten je wel naar een onverwachte goudmijn. 

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | NSMBL
Beeld | iStock

Ook interessant