Met een stijging van zo'n 10 procent zijn eieren een stuk duurder dan vorig jaar. Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Vervelend voor je portemonnee: eieren een stuk duurder dan vorig jaar

Gekookt, gebakken of gepocheerd: bijna iedereen houdt van een lekker en gezond eitje op zijn tijd. Neem je tijdens je wekelijkse boodschappentrip graag een doosje eieren mee? Dan zul je misschien toch even schrikken van de hoge prijzen. Een doosje eieren kost nu zo’n zeventig cent meer dan een jaar geleden.

Eieren duurder dan een jaar geleden

Koop je een doosje van tien scharreleieren, dan zul je zien dat hij flink duurder is dan een jaar geleden. Volgens het CBS gaat het om een stijging van 10,7 procent. Een grote prijsstijging dus, die met verschillende dingen te maken heeft.

Peter Hein, hoofdeconoom van het CBS, legt aan NU.nl uit, met welke prijzen je nu rekening moet houden. “Een doosje met tien scharreleieren kost in de supermarkt nu gemiddeld 3,20 euro. In 2018 was dat nog geen 2,50 euro. Alleen in 2017 en 2003 werd een doosje eieren in korte tijd net zo snel duurder als nu.”

Stijgende voerprijzen

Er zijn verschillende redenen voor de prijsstijging van eieren. Zo heeft het onder andere te maken met de stijging van de voerprijzen voor kippen. Denk bijvoorbeeld aan graan. Branchevereniging Anevei legt uit dat dit al in gang was gezet, maar dat de prijzen nu enorm stijgen. “De oorlog in Oekraïne speelt daar een rol in,” vertelt een woordvoerder.

Vogelgriep

Naast de prijsstijging van kippenvoer hebben we in Nederland en in de rest van Europa te maken met een uitbraak van de vogelgriep. Supermarkten hebben volgens Anevei daarom de prijzen van eieren verhoogd, om de marges op peil te houden.

Vervelend voor je portemonnee

Met een daling van de prijzen hoeven we geen rekening te houden. Er wordt verwacht dat eieren duur blijven. Na de grote prijsstijging in 2003, die ook te maken had met de vogelgriep, gingen de prijzen een tijdje omlaag. Toch zijn de prijzen sinds 2008 alleen nog maar gestegen. Helaas voor je portemonnee moeten we het nu toch echt met deze prijzen doen.

Bron | Nu.nl

Lisa MancheGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden