Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Lifestyle

Zó kun je verstaanbaar praten met een mondkapje op

praten-mondkapje.jpg

We zijn inmiddels gewend aan het dragen van een mondkapje. Toch blijft het moeilijk om duidelijk te praten met zo’n stukje stof voor je mond. Hoe kun je verstaanbaar praten met een mondkapje op?

Een logopedist geeft handige tips.

Praten met een mondkapje op

In de supermarkt of op kantoor loop je regelmatig tegen het probleem aan: de medewerker of je collega kan je niet verstaan, omdat je een mondkapje draagt. En dan moet je ook nog anderhalve meter afstand houden. Onwijs vervelend voor jou, maar ook voor de persoon die tegenover je staat. Het dragen van een mondkapje dempt je stem en zorgt ervoor dat je minder goed kunt articuleren. Niet zo gek dat je soms moeilijk te verstaan bent. Een logisch reactie is dat je harder gaat praten, maar dat is volgens logopedist Bernadette Timmermans niet nodig. Zolang je door je buik ademt – om te voorkomen dat je snel buiten adem raakt en daardoor moeilijker praat – en rustig en duidelijk spreekt, kun je gewoon op hetzelfde volume blijven praten.

Lees ook
Deze verschillende soorten slechthorendheid zijn er

Tips om duidelijk te praten

Verstaanbaar praten met een mondkapje op klinkt makkelijk, maar hoe pak je dat aan? Timmermans geeft een paar handige tips.

  • Maak korte zinnen. “Wat vooral belangrijk is: houd voldoende pauzes tussen de zinnen, zodat mensen tijd hebben om te verstaan wat je gezegd hebt”, aldus Timmermans.
  • Heeft iemand je niet verstaan? Herhaal de zin. “Formuleer het niet anders, want dat maakt het nog complexer.”
  • Overdrijf niet. Articuleren is belangrijk, maar je moet niet overdrijven. “Zorg dat je niet mompelt, maar praat zoals je normaal ook doet.”
  • Maak altijd oogcontact. “Kijk je gesprekspartner aan en richt je stem naar die persoon. Met een mondkapje op zijn je ogen en mimiek nog steeds te zien, gebruik dat.”
  • Spreek met je lichaam. Gebruik gebaren om te verduidelijken wat je zegt. “Bij een opsomming tel je bijvoorbeeld met je vingers.”
  • Drink voldoende water. “Daarmee houd je het slijmvlies rondom je stembanden vochtig.” En dat praat natuurlijk een stuk makkelijker dan met een droge keel.

Beeld | Getty Images

Ook interessant