Margriet logo
null Beeld

Verspil je energie als je je oplader in het stopcontact laat zitten?

Je kent het vast wel: je telefoon is volledig opgeladen en vervolgens vergeet je de stekker uit de muur te halen. Een keertje kan gebeuren, maar als dit je standaardroutine is, is het toch handig om te weten: verspil je echt energie als je je oplader in het stopcontact laat zitten?  

Kun je binnenkort een hoge energierekening op de mat verwachten of valt dat allemaal wel mee?

Oplader in het stopcontact laten zitten

Voor de grootste vergeetachtige onder ons hebben we goed nieuws: je oplader in het stopcontact laten zitten vraagt om maar een minimaal beetje stroom. Hierdoor zullen de kosten dus niet dusdanig oplopen dat je dit op je energierekening echt zult merken. Je oplader is slechts een draadje en wordt ook wel een ‘dom’ apparaat genoemd. In de meeste gevallen stopt je telefoon met energie slurpen wanneer deze volledig is opgeladen. Andere grotere apparaten, zoals een laptopoplader of een televisiekabel verbruiken echter wel stroom als ze nog in het stopcontact zitten. Zelfs als ze uit staan. Vroeger was dit zo’n 10 procent van de energierekening, maar tegenwoordig is het nauwelijks nog terug te vinden.

Telefoon opgeladen? Uit het stopcontact

Een ander veel voorkomend fabeltje is dat je je telefoon meteen uit de oplader zou moeten halen wanneer deze volledig is opgeladen. Doe je dat niet? Dan zou je accu kapotgaan. Gelukkig zijn telefoons tegenwoordig slim genoeg, en stopt je telefoon in de oplader met energie uit het stopcontact trekken wanneer de accu vol is. Wanneer je ‘m toch laat zitten is er dus niks aan de hand, al kan je batterij wel meer onder druk komen te staan. Maar bij de meeste telefoons is dat tegenwoordig ook niet meer het geval. Ook hoeft je telefoon niet eerst helemaal leeg of uit te zijn voordat je ‘m aan de oplader legt. Ook dit wordt vaak beweerd, maar volgens batterijonderzoeker Kent Griffith van de University of Cambridge is dit niet waar.

Lees ook: Waarom je je telefoon beter niet in het openbaar kunt opladen

Brandgevaar

Om de energie hoef je het dus niet te laten om je oplader in het stopcontact te laten zitten. Toch merken veiligheidsregio’s dat opladers in stopcontacten steeds vaker de oorzaak zijn voor woningbranden. Ook volgens de brandweer is dit levensgevaarlijk. Trek dus voor de zekerheid toch maar de stekker uit je stopcontact wanneer je klaar bent met opladen.

Bron | AD, Hart van Nederland

Beeld | iStock

null Beeld

De nieuwe Margriet special Groen & Duurzaam ligt nu in de winkel! Haal 'm snel in huis of bestel 'm hier online.

Maryse de Bruijne

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden