Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Lifestyle

Verslaafd aan nagelbijten? Dit zegt het over je persoonlijkheid

verslaafd-aan-nagelbijten-dit-zegt-het-over-je-persoonlijkheid.jpg

Kun jij het niet laten om af en toe je nagels te bijten of een velletje los te frunniken? Dan ben je niet de enige. Een op de vijf mensen doet dit. Het lijkt misschien heel gewoon en je denkt er misschien niet eens bij na, maar toch zegt nagelbijten iets over je persoonlijkheid. 

Ben jij een nagelbijter of krijg je bij het idee al de kriebels?

Nagelbijten door stress

Uit een onderzoek van het Mental Health Institute in Canada bleek dat stress leidt tot meer nagelbijten. Hoe meer stress, hoe meer de testpersonen aan zichzelf begonnen te friemelen, plukken en nagelbijten. Voor het onderzoek kregen ze een fragment te zien van een vliegtuigcrash uit de film de film Alive (1993). Hierdoor begon de testgroep flink te nagelbijten. 

Nagelbijten bij wachten 

Daarnaast zorgt ook wachten zonder iets te doen te hebben voor extra nagelbijten. Dat bleek toen de testpersonen zes minuten op een van de onderzoekers moesten wachten zonder iets te doen. Ook bij het maken van een te moeilijke puzzel bleek de frustratie tot meer nagelbijten te leiden. De proefpersonen die een filmpje keken van een tropisch eiland in een relaxte stoel tijdens het wachten konden echter wél van hun nagels afblijven. Oftewel: stressvolle, saaie en frustrerende situaties leiden tot meer nagelbijten. 

Lees ook: Nagelriemontsteking: hoe ontstaat het en wat kun je eraan doen?

Perfectionistisch

Waar de een het maar een vieze gedachte vindt om aan je eigen nagels te bijten, kan de ander de drang niet weerstaan. Volgens het Canadese onderzoek heeft dit mogelijk te maken met perfectionisme. De mensen die het nagelbijten niet konden laten waren vaak veeleisend, konden moeilijk ontspannen of hun emoties onder de duim houden. Daarnaast wordt nagelbijten door deskundigen ook wel lichaamsgericht repetitief gedrag genoemd. Dat houdt in dat je je dus in het nagelbijten verliest wanneer je je verveelt. Het zegt over je persoonlijkheid dus niet alleen dat je perfectionistisch bent, maar ook een echte aanpakker. Je bent en blijft graag bezig en stilzitten maakt je onrustig.

Ongezond

Waarschijnlijk weet je het al lang, maar nagelbijten is niet al te best voor je gezondheid. Zo kun je bij het inslikken van je nagels last krijgen van maagklachten. Daarnaast kun je vuil binnenkrijgen dat zich onder je nagelranden verzamelt. Dat is al niet zo’n smakelijk idee, en je kunt er ook nog ziek van worden.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief

Bron | Quest, Cosmopolitan
Beeld | iStock

Kennis

Margriet 19 ligt in de winkels, en dit extra dikke nummer staat volledig in het teken van Moederdag én alle gezonde trends van deze zomer. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m veilig online zonder extra verzendkosten.

Ook interessant