Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Lifestyle

Wat betekenen de verschillende kleuren vlaggen op het strand?

wat-betekenen-de-verschillende-kleuren-vlaggen-op-het-strand.jpg

Als je de afgelopen dagen op het strand hebt gelegen, dan is het je vast wel opgevallen dat zowel de rode als de gele vlag zijn gehesen. Maar wat betekenen de verschillende kleuren vlaggen op het strand nu eigenlijk? En wat mag je wel of niet doen als een bepaalde kleur vlag is gehesen?

Wij leggen het je hier uit.

Gevaarlijke situatie

Dat zondag langs de kust van Hoek van Holland tot aan Den Helder de rode vlag werd gehesen, is nog niet eerder voorgekomen. Deze uitzonderlijke maatregel werd echter ingezet om strandgasten te waarschuwen voor de verraderlijke stroming. Een paar zwemmers die toch het water in gingen kwamen in de problemen: vier van hen zijn zelfs overleden. Dat het dus erg belangrijk is om de vlaggen op het strand in de gaten te houden, blijkt wel. Daarom hier een handig overzichtje van de betekenissen van de verschillende kleuren vlaggen.

Lees ook: Reddingsbrigade waarschuwt strandgangers: ‘Pas op voor muien en stromingsgevaar’

Wat betekenen de verschillende kleuren vlaggen?

Rood-gele vlag

Deze vlag geeft aan dat de reddingspost geopend is en dat er in het verzorgingsgebied van de reddingsbrigade door gekwalificeerde lifeguards toezicht wordt gehouden.

Rode vlag

Deze vlag betekent dat je absoluut niet mag zwemmen en dat het zeer gevaarlijk is om het water in te gaan. Deze vlag wordt gehesen als de condities van het (zwem)water zeer gevaarlijk zijn. Zwemmen, baden en andere activiteiten op of in het water worden dan ten zeerste afgeraden.

Gele vlag

Deze vlag betekent dat je goed moet oppassen met zwemmen omdat het gevaarlijk is. Deze vlag wordt gehesen als de condities van het (zwem) water gevaarlijk zijn. Zwemmen, baden en andere activiteiten op of in het water worden afgeraden. Zwemmers en baders moeten extra voorzichtig en waakzaam zijn. Als je een gele vlag ziet, kun je dus beter niet het water in gaan.

Oranje windzak

Dit is niet echt een vlag maar een windzak. Deze oranje windzak wordt gehesen bij aflandige wind en/of stroming. Deze windzak geeft aan dat het onveilig is om met (opblaasbare) drijfmiddelen het water op te gaan.

Vraagtekenvlag

Deze vlag met een groot vraagteken er op betekent dat er een kind gevonden is.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Reddingsbrigade
Beeld | iStock

Ook interessant