Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Lifestyle

Wat is het verschil tussen rundergehakt en half-om-half gehakt?

wat-is-het-verschil-tussen-rundergehakt-en-half-om-half-gehakt.jpg

Als je gehakt nodig hebt voor het avondeten zul je zien dat de keuze in de supermarkt of bij de slager enorm is. Rundergehakt, mager rundergehakt, extra mager rundergehakt, half-om-half gehakt… Maar wat is het verschil eigenlijk?

Is de ene soort gezonder dan de andere, of gaat het vooral om het verschil in smaak? We leggen het je uit.

Verschil rundergehakt en half-om-half gehakt

Of je nu een gehaktbal wilt draaien of een beetje vlees wilt voor door je gerecht: met gehakt kun je vele kanten op. Maar om een keuze te kunnen maken tussen ál die soorten is het goed om te weten waar deze soorten precies van gemaakt zijn – en waarom.

‘Gewoon’ rundergehakt heeft namelijk als probleem dat het uitdroogt. Daarom wordt het normaliter gemengd met rundervet of varkensgehakt, dat smeuïger is. Aha, vandaar dat mengen.

Rundergehakt

Gehakt mag uit niet meer dan 25 procent vet – als in: puur runder- of varkensvet – bestaan. Dat is vastgelegd in de Europese warenwet. Daarom bestaat ‘gewoon’ rundergehakt meestal uit 80 procent rundvlees en 20 procent rundervet. Dat laatste loopt in sommige gevallen dus op tot 25 procent. In vergelijking met andere soorten vlees is gehakt een relatief vette vleessoort.

Kies je daarom liever voor een minder vette variant? Dan kun je ook voor mager of extra mager rundergehakt kiezen, want dit heeft een maximaal vetgehalte van 15 procent. Althans, kiezen voor extra mager blijkt niet altijd evenveel nut te hebben. Uit onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat extra mager in sommige gevallen helemaal niet minder vet is dan mager gehakt. Sterker nog: het is soms nog vetter dan ‘gewoon’ gehakt van de slager.

Half-om-half gehakt

Hoe zit het dan met half-om-half gehakt? Dit is een combinatie van 50 procent rundvlees en 50 procent varkensvlees. Het mengen van rund- met varkensvlees wordt gedaan omdat varkensvlees smeuïger is. Soms wordt echter ook gekozen voor 60 procent rundvlees en 40 procent varkensvlees (deze afwijking van maximaal 10 procent mag volgens de warenwet), omdat rundvlees voor meer smaak zorgt.

En dan is er ook nog gemengd gehakt. Deze term wordt soms door elkaar gebruikt met de half-om-half-variant, maar het zijn wel degelijk twee verschillende soorten. Gemengd gehakt staat namelijk niet in de warenwet en dus is er geen regelgeving voor, maar vaak is het combinatie van 70 procent rundvlees en 30 procent varkensvlees. Voor net dat beetje extra smeuïgheid, maar genoeg rundvlees voor de smaak dus.

Lees ook: Wil jij de lekkerste gehaktbal van Nederland maken? Híer is het recept

Nog meer soorten

Buiten deze soorten heb je ook onder meer kipgehakt en bijvoorbeeld varkensgehakt. Maar varkensvlees is toch vetter, zul je misschien denken. Dat klopt, maar ook hier geldt een maximaal percentage van 75 procent varkensvlees en 25 procent varkensvet, net zoals bij rundergehakt.

Nu je weet wat de verschillende soorten gehakt inhouden, en wat het verschil is tussen rundergehakt en half-om-half gehakt, kun je de juiste soort kiezen voor jouw gerecht én voor wat jij belangrijk vindt, of dat nu vetpercentage, smaak of smeuïgheid is.

Bron | 24Kitchen, Consumentenbond,
Beeld | Getty Images

Margriet Podcast Onder Artikelbeeld

Nu op Margriet.nl: nieuwe afleveringen van ‘Mijn verhaal’ de podcast! In dit tweede seizoen van de indrukwekkende podcastserie gaan we wederom in gesprek met vrouwen met een bijzonder verhaal. Met verhalen over verlies, bijzondere liefdes en ingrijpende ervaringen. Beluister vanaf 1 september iedere woensdag een nieuwe aflevering op Margriet.nl/podcast.

Ook interessant