Hoewel je er misschien nog nooit van
hebt gehoord, zetten steeds meer restaurants biodynamische wijnen op hun
menukaart. Maar wat is zo’n biodynamische wijn nu precies? En wat is het
verschil tussen een biologische wijn en een biodynamische wijn?
Wij leggen het je
hieronder uit.
Wat is een biodynamische
wijn?
Een biodynamische wijn is
een wijn die met nóg strengere regels wordt geproduceerd dan biologische wijn.
Bij de productie van biodynamische wijnen wordt er geen gebruik gemaakt van
chemische bestrijdingsmiddelen of kunstmest, maar worden er homeopathische kruidenmengsels
gebruikt, die de groei van wijnstokken bevorderen en positieve krachten in de bodem
brengen. Daarnaast maken biodynamische wijnboeren gebruik van zogenaamde
kosmische krachten en wordt de oogst- en snoeitijd aangepast aan de stand van
de maan.
Verschil met biologische
wijn
Als je weleens een biologisch wijntje hebt gedronken, dan heb je vast wel het verschil gemerkt met een ‘normale wijn’. Biologische wijnen hebben vaak veel meer karakter dan gewone wijnen. Bij biologische wijnen gebruikt de wijnboer geen synthetische bestrijdingsmiddelen of kunstmest en dat proef je. Een wijnboer die biodynamische wijnen maakt doet daar nog een schepje bovenop: hij maakt de wijngaard liever sterk om zichzelf tegen ziektes en ongedierte te beschermen dan te spuiten tegen deze dingen. De wijnboer gebruikt natuurlijke preparaten in homeopathische hoeveelheden om over de wijngaarden te spuiten.
Daarnaast volgen
wijnboeren bij biodynamische wijnbouw de zaaikalender van Maria Thun. Hierop
kun je lezen of de energie naar beneden of omhoog gaat (net zoals eb en vloed
wordt dit door de maanstand bepaald). De wijnboer gebruikt deze leidraad voor
het doen van zijn werkzaamheden in de wijngaard en wijnkelder. Zo zal hij
bijvoorbeeld alleen snoeien als de energie naar beneden gaat.
Voordelen biodynamische
wijn
Een belangrijke reden om biodynamische wijn te drinken in plaats van gewone wijn, is dat de biodynamische landbouw één van de meest duurzame landbouwmethoden is in de moderne landbouw. Het heeft geen nadelige effecten op het milieu en produceert geen afval. Dit omdat alles dat normaal gesproken als afval wordt beschouwd, naar andere delen van het bedrijf wordt gerecycled.
Waar kun je het kopen en
waar moet je op letten?
Tegenwoordig kun je bij veel biologische winkels, maar ook bij grote wijnhuizen en wijnhandelaren wel biodynamische wijnen kopen. Let bij de aanschaf van zo’n wijn wel op het Demeter-keurmerk, vernoemd naar de Griekse godin van de vruchtbaarheid. Wijnen met dit keurmerk hebben bodemvruchtbaarheid en versterking van de natuurlijke groei centraal staan.