Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Lifestyle

Wat is het verschil tussen biologische en biodynamische wijn?

wat-is-het-verschil-tussen-biologische-en-biodynamische-wijn.jpg

Hoewel je er misschien nog nooit van hebt gehoord, zetten steeds meer restaurants biodynamische wijnen op hun menukaart. Maar wat is zo’n biodynamische wijn nu precies? En wat is het verschil tussen een biologische wijn en een biodynamische wijn?

Wij leggen het je hieronder uit.

Wat is een biodynamische wijn?

Een biodynamische wijn is een wijn die met nóg strengere regels wordt geproduceerd dan biologische wijn. Bij de productie van biodynamische wijnen wordt er geen gebruik gemaakt van chemische bestrijdingsmiddelen of kunstmest, maar worden er homeopathische kruidenmengsels gebruikt, die de groei van wijnstokken bevorderen en positieve krachten in de bodem brengen. Daarnaast maken biodynamische wijnboeren gebruik van zogenaamde kosmische krachten en wordt de oogst- en snoeitijd aangepast aan de stand van de maan.

Verschil met biologische wijn

Als je weleens een biologisch wijntje hebt gedronken, dan heb je vast wel het verschil gemerkt met een ‘normale wijn’. Biologische wijnen hebben vaak veel meer karakter dan gewone wijnen. Bij biologische wijnen gebruikt de wijnboer geen synthetische bestrijdingsmiddelen of kunstmest en dat proef je. Een wijnboer die biodynamische wijnen maakt doet daar nog een schepje bovenop: hij maakt de wijngaard liever sterk om zichzelf tegen ziektes en ongedierte te beschermen dan te spuiten tegen deze dingen. De wijnboer gebruikt natuurlijke preparaten in homeopathische hoeveelheden om over de wijngaarden te spuiten.

Lees ook: met dit pakketje kun je voortaan thuis je eigen wijn maken

Zaaikalender van Maria Thunn

Daarnaast volgen wijnboeren bij biodynamische wijnbouw de zaaikalender van Maria Thun. Hierop kun je lezen of de energie naar beneden of omhoog gaat (net zoals eb en vloed wordt dit door de maanstand bepaald). De wijnboer gebruikt deze leidraad voor het doen van zijn werkzaamheden in de wijngaard en wijnkelder. Zo zal hij bijvoorbeeld alleen snoeien als de energie naar beneden gaat.

Voordelen biodynamische wijn

Een belangrijke reden om biodynamische wijn te drinken in plaats van gewone wijn, is dat de biodynamische landbouw één van de meest duurzame landbouwmethoden is in de moderne landbouw. Het heeft geen nadelige effecten op het milieu en produceert geen afval. Dit omdat alles dat normaal gesproken als afval wordt beschouwd, naar andere delen van het bedrijf wordt gerecycled.

Waar kun je het kopen en waar moet je op letten?

Tegenwoordig kun je bij veel biologische winkels, maar ook bij grote wijnhuizen en wijnhandelaren wel biodynamische wijnen kopen. Let bij de aanschaf van zo’n wijn wel op het Demeter-keurmerk, vernoemd naar de Griekse godin van de vruchtbaarheid. Wijnen met dit keurmerk hebben bodemvruchtbaarheid en versterking van de natuurlijke groei centraal staan.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Bedrock
Beeld | iStock

Ook interessant