Margriet logo
Onderzoek geluk Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Verrassend onderzoek: maken vrienden je gelukkiger dan je partner?

In films, boeken en series draait het vaak maar om één ding, en dat is een leven lang gelukkig zijn met je partner. Recent onderzoek toont nu echter dat de liefde niet direct de grootste geluksfactor in je leven is maar dat vrienden je minstens dan wel niet gelukkiger maken.

Dat valt te lezen in een studie gepubliceerd in het vakblad Journal of Personality and Social Psychology.

Geluksmomenten

Ga eens bij jezelf na. Op welke momenten voel jij je echt gelukkig? Zijn dat momenten die je doorbrengt met je gezin, je kinderen of alleen met je partner, of krijg jij een warmer gevoel wanneer je denkt aan avondjes met vrienden thuis of in een restaurant?

Onderzoek

Precies deze vraag, maar dan in de vorm van een uitgebreide survey, kregen meer dan 400 deelnemers voor het Engelse onderzoek voorgeschoteld, om zo uit te dokteren welke factoren meespelen voor het bereiken van dat gewilde geluksgevoel.

Verrassende uitkomst

En wat bleek? Bijna álle participanten gaven aan zich gelukkiger te voelen wanneer ze zich omringend hadden met vrienden dan met hun partner. “Eerdere studies hebben aangetoond dat mensen gelukkiger zijn als ze tijd doorbrengen met hun vrienden dan met hun romantische partners,” vertelt hoofdonderzoeker Nathan Hudson. “Onze studie komt tot dezelfde conclusie. Een belangrijke vernieuwing aan onze studie is echter dat we statisch gecontroleerd hebben wat voor activiteiten er precies ondernomen worden wanneer mensen tijd doorbrengen met vrienden en familie”, aldus Hudson.

Activiteiten

Een belangrijk punt uit dit onderzoek is de nadruk die gelegd werd op de activiteiten. Met vrienden - zonder afleiding van je kinderen, bijvoorbeeld, kun je namelijk écht even ontspannen. En dat roept gelukkigere gevoelens op dan wanneer je in de drukte van alledag samen bent met je gezin. “Dit betekent dat mensen dus niet per se meer genieten van het gezelschap van vrienden,” benadrukt Hudson. “Mensen hebben alleen wel de neiging om meer plezierige dingen te doen als ze met hun vrienden zijn.”

Bron | Scientas

Anne-Flore MullerGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden