Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Lifestyle

Verrassend: met overgewicht leef je net zo lang (maar met meer ongemakken)

weegschaal-wegen.jpg

Veel overgewicht is misschien niet ideaal, maar het heeft geen negatieve invloed op je levensverwachting. Onderzoekers van het ErasmusMC hebben namelijk ontdekt dat mensen die (veel) te zwaar zijn, helemaal niet minder lang leven dan mensen met een gezond BMI. Zelfs niet als ze suikerziekte hebben. 

De Nederlandse wetenschappers en hun Amerikaanse collega’s waren zelf ook verbaasd toen zij de resultaten van hun onderzoek zagen. In eerdere studies kwam namelijk wel naar voren dat dikke mensen gemiddeld iets jonger overlijden. Maar toen de wetenschappers van het Rotterdamse ErasmusMC de levensverwachting van meer dan 6.500 Rotterdammers van 45 jaar en ouder analyseerden, bleken die extra kilo’s helemaal niks uit te maken. Zelfs mensen met overgewicht én diabetes leven volgens hun analyse net zo lang als ‘gezonde’ mensen.

Wel meer ongemakken

Maar dat even lange leven komt vaak wel met meer lichamelijke ongemakken, zagen de onderzoekers. Vooral te zware vrouwen lopen volgens hun analyse een groter risico om suikerziekte te krijgen. Zo berekenden zij dat vrouwen met obesitas bijna vijf jaar eerder diabetes type 2 krijgen dan vrouwen met een normaal gewicht. Je lichaam maakt dan minder insuline aan, of reageert er niet goed meer op, vaak als gevolg van te weinig beweging en het eten van te veel snelle koolhydraten. Deze video van het Diabetes Interactief Educatie Programma (DIEP) legt goed uit wat er dan in je lichaam gebeurt.

‘Eet gezond!’

De wetenschappers drukken ons dan ook op het hart om vooral gezond te blijven eten. ‘Uit alle studies naar dit onderwerp blijkt het belang van een gezond en gebalanceerd voedingspatroon,’ schrijven zij in hun onderzoek. ‘Daarmee kunnen obesitas en diabetes worden vermeden.’

Alle kleine beetjes helpen

Afvallen helpt natuurlijk ook. Zakt bij dat woord alléén de moed je al in de schoenen? Geen paniek, want je hoeft echt niet meteen te streven naar tien kilo gewichtsverlies. Zo vertelde internist-endocrinoloog Richard IJzerman van het Amsterdamse VUmc ons dat drie kilo afvallen de kans op diabetes al kan halveren. Kortom, alle kleine beetjes helpen.

‘Blank’ onderzoek

De onderzoekers plaatsen nog wel een kanttekening bij hun onderzoek. Ze hebben namelijk alleen oudere, vooral blanke inwoners onderzocht. Het is dus niet bekend wat voor effect overgewicht en diabetes hebben op de levensverwachting van andere bevolkingsgroepen.

Bron | ErasmusMCDiabetes Interactief Educatie Programma (DIEP)

Ook interessant