Margriet logo
Erwtensoep met brood Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Vermijd deze veelgemaakte fouten bij het koken van erwtensoep

Het wordt langzaam echt kouder, dus het is de ideale tijd om een pan warme erwtensoep op tafel te zetten. Dat is alleen nog niet zo makkelijk als het lijkt. De soep is vaak te dun of de erwten zijn te kort gekookt. Pas op voor deze veelgemaakte fouten bij het maken van erwtensoep.

Verkeerde erwten gebruiken voor de erwtensoep

De erwten moeten zacht gekookt worden. Niemand wordt blij van een erwtensoep met hele harde erwten erin. Zachte erwten zorgen voor een goede dikte en smaak van de soep. Je kunt gewone erwten gebruiken, maar dan duurt het waarschijnlijk de hele dag voordat ze echt lekker zacht zijn. Daarbij blijven de schilletjes vaak op het oppervlak drijven. Probeer eens erwtensoep te maken met spliterwten. Die koken veel sneller, worden makkelijker zacht en doen niet af aan de smaak.

Je dompelt de erwten niet in koud water

Rauwe erwten moeten eerst worden ondergedompeld in koud water. Het liefst laat je ze zo een hele nacht badderen. Heb je daar geen tijd voor? Ga dan uit van in elk geval minimaal drie uur. Door dit te doen zwellen de erwten op en worden ze zachter, waardoor ze makkelijker te bereiden zijn. Spoel de erwten eerst wel even af, anders worden de ze slijmerig.

De erwten zijn eerder klaar dan het vlees

Het blijft de grote vraag: moet je eerst de erwten koken of eerst het vlees? Daar is niet één antwoord op. Als je beide producten tegelijk kookt heb je vaak zachte erwten en rauw vlees, of gaar vlees en harde erwten. Om dit te voorkomen bereid je het vlees zo dat het al voor de helft klaar is. Dan kun je het gewoon even laten rusten en in de tussentijd de overige groenten voorbereiden. Het vlees voeg je vervolgens bij de erwten zodra die zacht zijn geworden.

De ui en wortel worden niet goed klaargemaakt

Het toevoegen van wortelen en uien complimenteert de smaak van de erwten en geeft een extra dimensie aan je soep. Als je deze ingrediënten toevoegt heeft je soep verder niets nodig, maar ook de uien en wortels hebben een goede voorbereiding nodig. Bak de producten in een beetje boter en bak ze niet te bruin. Na tien minuten in de pan heb je al het gewenste resultaat. De wortelen moeten namelijk een beetje helder worden en de ui moet goudkleurig zijn.

Bron | Food of dream

Sanne van der LindenGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden