Vermijd deze fouten bij het maken van stamppot
Stamppot is heerlijk en makkelijk om te maken. Toch kun je flink de mist ingaan met dit oerhollandse gerecht. Met deze tips weet jij de meestgemaakte fouten te vermijden.
Foute aardappelen
Het begint bij het kiezen van de juiste aardappelen. Koop daarom altijd kruimige of extra kruimige aardappelen. Deze zijn het meest geschikt, omdat ze na het koken makkelijker uit elkaar vallen. Als je eenmaal de goede aardappelen hebt gekozen, is het belangrijk dat je ze geschild volledig gaar kookt in gezouten water. Op die manier zwellen ze op en absorberen ze het water, waardoor ze lekkerder worden. Zorg dat je de aardappelen in koud water opzet. Als het water al kookt, is de kans groot dat de aardappelen niet gelijkmatig koken.
Niet drogen van de aardappelen
Wanneer je de aardappelen hebt laten koken, wil je direct aan het pureren beginnen. Maar je wil geen waterige aardappelpuree. Door de aardappelen nog een paar minuten zonder water in de pan te verhitten, zorg je dat ze klaar zijn om te stampen. Vergeet niet om goed te roeren om aanbranden te voorkomen.
Plakkerige aardappelpuree
Je wilt een smeuïge aardappelpuree om te mengen met groente. Je kan kiezen om er melk met roomboter bij te doen of het kookvocht van de aardappelen. Om te voorkomen dat de puree té plakkerig wordt, voeg je lauwe melk toe in plaats van koude. Kies je voor de optie met kookvocht, dan moet je niet vergeten genoeg kookvocht te bewaren.
Verkeerde verhouding
De verkeerde verhouding groente en aardappel kan je gerecht aardig verpesten. Me te veel aardappelen is je stamppot volledig uit balans. Bij het maken van boerenkool of andijviestamppot mag je uitgaan van een verhouding van één op twee. Per kilo aardappelen is het gepast om ongeveer 500 gram boerenkool of andijvie te gebruiken. Bij diepvries boerenkool ligt dit op ongeveer 350 tot 400 gram per kilo aardappelen. Bij hutspot is de beste verhouding: 300 gram uien, 750 gram winterwortel en 1 kilo aardappelen. Maak je een zuurkoolstamppot? Van deze groenten heb je veel minder nodig, namelijk 250 gram per kilo aardappelen. De vuistregel hierbij is: 250 gram aardappelen is goed voor een gemiddelde eter, dus let op hoeveel borden er moeten worden opgeschept en pas hier de verhouding op aan. Wil je stamppot maken met andere groenten dan de ‘klassieke’ stamppotgroenten, dan is het goed om 150 tot 200 gram groente per persoon aan te houden.
Waterige jus
Een lekkere stamppot is niet af zonder een goede jus. Je bent al begonnen, maar het blijkt veel te dun te worden. Je kan de jus wat langer laten pruttelen, dit zorgt ervoor dat er meer vocht wordt verbrand en het meer zal indikken.
Een andere manier om de jus wat dikker te maken, is om de jus te binden met bloem of maïzena. Alleen kunnen deze ingrediënten niet direct aan de jus worden toegevoegd, want dan gaat het klonteren. Als je bloem wil gebruiken, moet je eerst boter smelten en hier een gelijke hoeveelheid bloem doorheen roeren. Dit doe je tot het een gladde massa is. Daarna kan je roerend het papje aan de jus toevoegen tot alle bloem is opgenomen en de jus dikker is geworden. Als je maïzena wil gebruiken, voeg je een klein beetje van de jus aan de maizena toe, dit roer je tot dit een gladde pap is geworden. Daarna roer je dit beetje voor beetje terug bij de rest van de jus. Laat vervolgens de jus met de maïzena even indikken, terwijl je blijft roeren.
Bron: 24kitchen, Aardappelshop, Culinaire Ambiance, Culy & weethetsnel.nl