Margriet logo
ROTTERDAM - Portret van journaliste Tahmina Akefi, partner van Peter R. de Vries. ANP MARCO DE SWART Beeld ANP /  ANP
Beeld ANP / ANP

Verloofde Peter R. De Vries: 'Ik heb geen spoor van berouw waargenomen bij deze moordenaars’

Tahmina Akefi, de verloofde van Peter R. de Vries maakte woensdag gebruik van haar spreekrecht en heeft de rechtbank toegesproken. Ze noemde de houding van de verdachten direct na de moord ‘huiveringwekkend’. “Dat maakt het leed zoveel erger,” zei ze. Woensdag is de tweede dag van de inhoudelijke behandeling van de rechtszaak tegen de verdachten van de moord.

Op 6 juli is het alweer een jaar geleden dat Peter R. De Vries werd neergeschoten in Amsterdam. De 22-jarige Delano G. wordt door justitie gezien als de schutter, Kamil E. wordt ervan verdacht dat hij de chauffeur van de vluchtauto was.

Grootste vrees werd werkelijkheid

Tahmina Akefi kon vlak na de moord niet geloven wat er was gebeurd. “Wat ik aantrof, was te onwerkelijk en te vernietigend. Ik heb die dagen vooral in ontkenning geleefd.”

Ze bleef hoop houden, maar haar grootste vrees werd werkelijkheid: “Ik moest hem laten gaan.” Net na zijn overlijden stortte haar wereld in. “Maar de ernst drong niet door.” En: “Hij is op gruwelijke wijze uit mijn leven gerukt. Hoewel ik van mijn ouders heb geleerd om harde klappen van het leven te gebruiken als fundament onder mijn voeten, is het moeilijk om dit verlies te bewerken. Ik zag hem al bloedend op een brancard in het ziekenhuis. Ik moest afscheid van hem nemen. Ik moest hem laten gaan. Ze zeggen dat het gevoel van verlies even groot is als de liefde die je voor diegene voelde.”

Plan om boek te schrijven

“Een deel van mij staat nog steeds langs de kant van de weg, starend naar mijn telefoon in de hoop dat de vinkjes blauw kleuren,” laat Tahmina weten. Het besef dat haar verloofde er niet meer is, komt maar langzaam binnen.

“We hadden een plan om aan een boek te werken over onze liefde. Dat betekende nog meer dan samenwonen en uiteindelijk trouwen.”

Huiveringwekkende chatberichten

Ze is verbijsterd over de kille houding van de verdachten. “Als je in staat bent iemand op deze manier af te slachten en daar op zo’n weerzinwekkende manier over praat, dan is al het menselijke gevoel je onbekend.” Ook maken de huiveringwekkende chatberichten het leed zoveel erger. Een van de verdachten schreef na de moord dat hij De Vries ‘dwars door zijn kk hoofd en lichaam had geschoten en dat het slachtoffer dood is, ‘kk-dood’.

“Het is dan ook een helse beproeving om op twee meter afstand van deze kille moordenaars te zitten die een pracht van een mens van het leven hebben beroofd.”

Tahmina verteld dat er geen groter contrast is. “Een man die vocht voor rechtvaardigheid is zoveel onrecht aangedaan. Ik heb niet de illusie dat ze begrijpen hoeveel leed ze hebben veroorzaakt. Ik heb geen spoor van berouw waargenomen bij deze moordenaars.”

Bron: RTL Nieuws

Lisa VermeijANP / ANP

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden