Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Lifestyle

Droom je dat je verliefd bent op een ander uit je omgeving? Dit betekent dat écht

verliefd-op-een-ander-in-droom.jpg

De meeste dromen zijn bedrog. Toch kun je behoorlijk ontsteld raken van een droom waarin je verliefd bent op een persoon waarop je in werkelijkheid echt níet verliefd bent, zoals een vriend, vriendin, kennis of zelfs een familielid. Wat betekent zo’n droom?

Er is meer aan de hand dan je misschien denkt, maar niet per se wat je bij zo’n soort droom zou verwachten.

Verliefd op een ander in je droom

Zeker als je een relatie hebt, kan het verliefd dromen over een ander je verwarren. Het voelt toch een beetje als mentaal vreemdgaan. Vertellen je dromen je misschien meer over je gevoelens dan jij toelaat? Heb jij misschien een verdrongen gedachte en ben je heimelijk écht een beetje verliefd op diegene? Dat kan, geeft droomanalist Dominique Hubain toe aan Het Laatste Nieuws. Maar er kan juist ook iets verdrietigs aan de hand zijn.

Verdrongen gedachten

Hubain legt uit dat je brein de échte gedachten die achter je dromen schuilgaan filtert, omdat ze je anders letterlijk wakker zouden houden. En daardoor krijg je te maken met verborgen droomgedachten. Daarom is een droom bijna altijd zo vaag en kun je het vaak niet voor jezelf verklaren. “Een droom is een compromis: door die censuur kun je de verdrongen gedachten, na ze te ‘beleven’ in de droom, van je afschuiven.”

Lees ook:
Zo onthoud jij voortaan je dromen, en dit kun je ervan leren

‘Mengpersoon’ in je droom

Maar die verdrongen gedachten hoeven niet per se te wijzen op een heimelijke verliefdheid op iemand anders. Er kan iets heel anders aan ten grondslag liggen. “De persoon waarover je droomt, kan bijvoorbeeld een ‘mengpersoon’ zijn”, legt Hubain uit. “Dat komt vaak voor. Die ‘mengpersoon’ representeert meerdere personen en meestal is dat er wel aan te merken als je die persoon grondig analyseert. Soms is het een kledingstuk van iemand die je kent, soms een uiterlijk kenmerk. Het zit ’m vaak in de kleinste details.”  

Verliefd? Eigenlijk ben je verdrietig

Bovendien kan het zijn dat dat verliefdheidsgevoel juist nare gevoelens camoufleert. Denk bijvoorbeeld aan verdriet over een (naderend) verlies van een dierbare of ziekte. De persoon in je droom staat dan symbool voor de persoon waar je verdriet om hebt. Dat kan toeval zijn, zoals de zojuist uitgelegde mengpersoon, maar misschien doet die persoon je ook wel denken aan de dierbare waar je verdriet om hebt.

Hulp van een droomexpert

Hoe dan ook: til niet te zwaar aan zo’n droom waarin je verliefd bent op een ander, of een persoon uit je omgeving waar je totaal geen romantische gevoelens voor hebt. Wil je toch echt tot de kern gaan? Wie weet kan een droomexpert je hiermee helpen. Zo kun je bijvoorbeeld op consult gaan bij een droomanalist. “Je moet een bepaalde weerstand in jezelf overwinnen om tot die betekenis te komen. Het kan ook heel heftig zijn als je opeens die weerstand overwint en de verdrongen gedachtes blootlegt”, zegt Hubain over het inschakelen van zo’n expert. “Daar kun je je maar beter in laten begeleiden door iemand die een veilig kader aanbiedt om er verder op door te werken.”

Meer lezen over dromen?

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Het Laatste Nieuws
Beeld | Getty Images

Dit zegt jouw sterrenbeeld over je gevoel voor humor

Wil jij dagelijks je horoscoop te horen krijgen via je telefoon, tablet of Google Home? Dat kan! Open je Google Assistent app en zeg: ‘Hee Google, ik wil met Margriet praten’, en vraag naar je horoscoop. Zo weet je iedere dag wat de sterren voor jou in petto hebben. Klik hier om direct je horoscoop te beluisteren. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.

Ook interessant