Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Lifestyle

Dít is de reden dat je je zo kunt verlekkeren aan het kijken naar foodfoto’s

dit-is-de-reden-dat-je-je-zo-kunt-verlekkeren-aan-het-kijken-naar-foodfotos.jpg

Begin jij ook spontaan te kwijlen bij het zien van een reclame over pizza’s? En kun je je urenlang verlekkeren aan al die perfecte foodfoto’s op Instagram? Je bent niet de enige: het kijken naar foto’s van eten maakt menig mens hongerig. Maar waarom eigenlijk?

Neurowetenschapper Michael Graziano legt het uit.

Moeilijk voor hersenen

Dat een paar pixels ervoor kunnen zorgen dat we ons helemaal kunnen verlekkeren aan foodfoto’s, heeft volgens hem vooral te maken met het feit dat we niet geëvolueerd zijn in een wereld van foto’s. “Je bent je er zelf wel bewust van dat je kijkt naar een beeld van eten en dat het dus geen écht voedsel is, maar de hersenen die zich gedurende miljoenen jaren ontwikkeld hebben niet.”

Lees ook: dít is de reden dat je soms zo chagrijnig wordt als je honger hebt

“Ooghonger”

Foto’s van eten triggeren volgens de neurowetenschapper hetzelfde deel van de hersenen als het deel wat gebruikt wordt om voedingsstoffen te herkennen. Zo herkent de temporale kwab precies waar je naar kijkt. De emotie-verwerkende amygdala, die je favoriete snacks registreert en onthoudt, beslist dan weer of het voedingsmiddel de moeite waard is om op te peuzelen. Bovendien komt er op dat moment ghreline vrij, het hormoon dat je hongergevoel opwekt. Je krijgt dus te maken met een soort van ‘ooghonger’, die maar moeilijk te stillen is.

Onverzadigbare drang

Daarnaast word je tegenwoordig niet meer alleen via televisie of bladen geconfronteerd met voeding, maar ook via sociale media kun je er urenlang aan verlekkeren. Hierdoor word je eigenlijk met een constante, vaak onweerstaanbare en onverzadigbare drang geconfronteerd. De neuroloog pleit er dan ook voor om minder op sociale media te zitten. “Het is belangrijk om alles met mate te consumeren, inclusief Instagram etc.”

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | HLN
Beeld | iStock

Ook interessant