Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Lifestyle

Wat moet je doen als je per ongeluk de verkeerde brandstof getankt hebt?

verkeerde-brandstof-getankt-en-dan-dit-moet-je-doen.jpg

Of je nu een nieuwe auto hebt, een huurauto of gewoon éven niet goed oplet bij de benzinepomp: het kan zomaar gebeuren dat je de verkeerde brandstof getankt hebt. Maar hoe erg is dat eigenlijk, en wat moet je in zo’n geval doen?

Volgens NU.nl rukt de Wegenwacht ieder jaar duizenden keren uit voor mensen die de verkeerde brandstof tanken. Niks om je voor te schamen dus.

Verkeerde brandstof getankt

Als je de verkeerde brandstof getankt hebt, is het aannemelijker dat je benzine in een dieselauto getankt hebt dan andersom. Als je diesel in een benzineauto probeert te tanken, zul je namelijk voelen dat de schenktuit groter is dan normaal. Ontdek je dat je het fout hebt gedaan? Dan is aan te raden om niet te gaan rijden of – als je al rijdt – zo snel mogelijk te stoppen en de Wegenwacht te bellen.

Lees ook:
Autovakantie gepland? Juist nu is het dan heel belangrijk om eerst dít te doen

Tank leegpompen

Doe je dit niet (of heb je het simpelweg nog niet door)? Dan zul je merken dat de motor gaat haperen en zal afslaan. De brandstofinjectoren of -verstuivers lopen op dat moment schade op. Gelukkig kan de Wegenwacht je brandstoftank leegpompen om erger te voorkomen. Maar houd er wel rekening mee dat dit even kan duren. Afhankelijk van de auto kan dit één tot wel drie uur duren.

Ook moet de auto elektronisch gereset worden. “Je moet de motor als het ware uitleggen dat de brandstoftank leeg is en weer gevuld kan worden”, legt de woordvoerder van de ANWB uit aan NU.nl.

Brandstoflabels hetzelfde

Wat wél scheelt is dat sinds 2018 de brandstoflabels in Europese landen gelijkgetrokken zijn. Zo hoef je niet bang te zijn dat je in het buitenland niet weet welke soort je moet tanken. Wat ook helpt, is dat labels voor benzine rond zijn en voor diesel vierkant. Ook goed om dat in je hoofd te prenten dus.

Lees ook:
Van verzekering tot prikbewijs: dit wil je weten over vakantievieren anno 2021

Bron | NU.nl
Beeld | Getty Images

Margriet 30-31 ligt nu in de winkel! Met in dit extra dikke dubbelnummer: een interview met Janny van der Heijden en André van Duin, een grote zomerhoroscoop, weer verliefd op je 50e, 15 pagina’s lekker puzzelen en nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m online zonder verzendkosten.

Ook interessant