Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Lifestyle

Dít is dus de reden waarom we steeds vergeten welke dag van de week het is

dit-is-dus-waarom-we-steeds-vergeten-welke-dag-van-de-week-het-is.jpg

Ben jij ook steeds kwijt welke dag het vandaag is? Lijken de werkdagen en weekenden ineens op elkaar omdat je thuiswerkt? Dan ben je zeker niet de enige. Veel mensen vergeten in deze coronatijd steeds welke dag het eigenlijk is, en dat blijkt een logische reden te hebben.

Het heeft vooral te maken met de veranderingen in je vaste routine.

Structuur in de week

Volgens psycholoog Zainab Delawalla zijn we allemaal gewend aan een bepaalde structuur in onze week. Denk bijvoorbeeld aan dat uurtje in de sportschool elke maandagavond, je vrije dag op woensdag of lunch met je moeder op zondagmiddag. Nu we door de coronacrisis veel van die dingen niet meer kunnen doen, hebben we die structuur niet meer. Daardoor kan de week voelen als één grote, grijze massa, zegt de psycholoog tegen HuffPost.

Lees ook: Deze tien gewoontes kun je beter aanhouden, zélfs als je niet naar buiten gaat

Thuiswerken

Een ander groot verschil in structuur van je weken, ontstaat als je thuis aan het werk bent. Normaal zorgt de reistijd naar je werk – of dat 5 minuten of een uur is – voor een duidelijke afscheiding tussen werk en privé. Als je van kantoor weggaat, ben je klaar met werken tot je daar de volgende ochtend weer aankomt. Nu we thuiswerken is dat verschil er niet, en kunnen je werk en privéleven dus meer op elkaar gaan lijken, zegt psycholoog Rebecca Leslie tegen Huffpost. Dat komt vooral ook omdat we in het weekend niet lekker op een terrasje kunnen zitten, of kunnen shoppen. Het verschil tussen werkdagen en het weekend is een stuk kleiner geworden.

Meer schermtijd

Of je nou meer tijd achter de computer zit om te werken, de kinderen thuis lesgeeft of gewoon lekker een serie aan het bingewatchen bent: veel mensen merken dat ze sinds de lockdown veel meer tijd naar schermen aan het kijken zijn. Dat is natuurlijk ook wel te begrijpen, zegt psycholoog Delawalla, maar het kan ook een rol spelen in de reden waarom jij vergeet welke dag het is. We krijgen namelijk veel meer blauw licht binnen, en veel minder natuurlijk licht (want we spenderen veel tijd binnen). Dat kan je biologische klok flink in de war brengen, vooral in combinatie met de bovenstaande punten. Daardoor vergeet je niet alleen of het nou maandag of woensdag is, maar ook of het dag of nacht is. Meer schermtijd kan er dan ook voor zorgen dat je ’s avonds minder goed in slaap komt.

Volg je Margriet al op Instagram?

Bron | HuffPost
Beeld | iStock

Ook interessant