De eikenprocessierups kan een jaar of misschien zelfs langer onder de grond wonen. Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

‘Verdwenen’ eikenprocessierups verstopt zich onder de grond

2019 was een piekjaar voor de eikenprocessierups in Nederland. Maar sinds dat jaar is het aantal rupsen afgenomen. Dat komt waarschijnlijk doordat de rupsen een jaar en misschien zelfs langer, onder de grond blijven. Onderzoekers zagen de afgelopen week opeens veel vlinders uit de grond kruipen. Het bestrijden van een plaag wordt daardoor een stuk lastiger.

Dat schrijft Nature Today.

Minimaal een jaar onder de grond

Bij de eikenprocessierups denken we vooral aan de eikenbomen waarin ze leven. Maar de beestjes kruipen ook de grond in. In de eerste week van juli zagen onderzoekers zowel mannetjes als vrouwtjes naar boven komen. Uit onderzoek blijkt nu dat de rupsen in staat zijn om minimaal een jaar in de grond te blijven zitten.

Verlengde diapauze

De rupsen verblijven in de grond voor een soort winterslaap, ook wel verlengde diapauze genoemd. Dat de rupsen daar een jaar of langer kunnen blijven zitten, kan verklaren waarom het Kennisplatform Processierups in 2019 veertig procent minder vlinders ving dan in 2018. Terwijl ze juist een toename van het aantal vlinders hadden verwacht. De grote vraag is volgens onderzoekers nu wanneer ‘deze’ verdwenen rupsen zich weer laten zien en of ze als rups of als vlinder tevoorschijn komen.

Ondergrondse eikenprocessierups moeilijk om te bestrijden

De afgelopen jaren viel de overlast van de eikenprocessierups dus mee, maar het ligt aan het gedrag van de rupsen of dat zo blijft. Het is namelijk niet duidelijk hoeveel rupsen er in de grond zitten. Het lastige hieraan is dat het moeilijk is om ondergrondse rupsen te bestrijden. Zo kan ineens een grote groep rupsen weer naar boven komen of kan er onverwachts een grote groep vlinders naar boven komen die eieren gaan leggen en dat kan zorgen voor een plaag.

Dit kun je doen tegen klachten van de eikenprocessierups

Vooral in juni maakt de eikenprocessierups bij veel mensen het leven zuur. Door de zogeheten brandharen van de rups kun je last krijgen van onder andere jeukende bultjes, een brandend gevoel, roodheid en brandende ogen. Gelukkig zijn er een aantal tips om de klachten te verminderen, zoals bijvoorbeeld het gebruik van plakband. Meer tips lees je in dit artikel.

Bron | Nature Today

Lisa MancheGetty Images
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden