Britain's Queen Elizabeth II 
Kirsty O'Connor / POOL / AFP Beeld ANP / AFP
Beeld ANP / AFP

Verdrietige en mooie reacties op overlijden koningin Elizabeth

Vanuit de hele wereld wordt er gereageerd op het overlijden van de Britse koningin Elizabeth. Onder andere familieleden van de koningin, het Nederlandse koningshuis en premier Rutte brachten kort na het overlijden een eerbetoon aan the Queen.

Elizabeth overleed op 8 september in Balmoral Castle, haar vakantieadres. Ze werd 96 jaar. Met meer dan 70 jaar op de troon is zij de langstzittende vorstin.

Koning Charles

De familie van koningin Elizabeth laat via een statement op Twitter weten te rouwen om een ‘gekoesterde vorst en een geliefde moeder’. “Ik weet dat haar verlies diep gevoeld zal worden in het hele land, het rijk en de Gemenebest, en door talloze mensen over de hele wereld”, schrijft de koning. “Tijdens deze periode van rouw en verandering worden mijn familie en ik gesteund en getroost door het respect en de genegenheid waarmee de koningin zo werd geliefd.”

Koninklijk huis

Koning Willem-Alexander, koningin Máxima en prinses Beatrix laten weten de koningin intens dankbaar te zijn voor een hechte vriendschap waar zij een grote bijdrage aan heeft geleverd. “Met diep respect en grote affectie gedenken wij Koningin Elizabeth II. Standvastig en wijs stelde zij haar lange leven in dienst van het Britse volk. Wij voelen ons sterk verbonden met het Verenigd Koninkrijk en met de Koninklijke Familie en delen in hun verdriet,” luidt het statement van de Nederlandse koninklijke familie.

Mark Rutte

Premier Mark Rutte roemt de overleden Britse koningin Elizabeth als ‘baken van rust en stabiliteit’ voor haar land en de wereld. Namens het kabinet heeft Rutte ‘diepe gevoelens van medeleven’ overgebracht aan de nieuwe premier Liz Truss. “De baken van rust en stabiliteit was er altijd, hoe hoog de golven van de geschiedenis soms ook waren,” schrijft Rutte in een verklaring.

Nederland herdenkt met het ‘diepste respect’ de koningin, schrijft de premier. “Zij combineerde plichtsgevoel en standvastigheid met lichtheid en humor. Met de karaktervolle invulling van haar zware taak, maakte zij indruk op iedereen die haar ontmoette.”

Elton John

Bekende Britten reageren op sociale media ook op het overlijden van Queen Elizabeth. Zo schrijft zanger Elton John: “Ze was een inspirerend persoon om bij aanwezig te zijn en leidde het land door sommige van de beste en donkerste momenten met elegantie, gevoeligheid en oprechte warmte. Koningin Elizabeth is een belangrijk onderdeel geweest vanaf mijn kindertijd tot deze dag en ik zal haar enorm missen.”

Paul McCartney

Paul McCartney, die in 1997 werd geridderd door de koningin en in 2012 optrad bij haar diamanten jubileum, deelt op Twitter een foto van een jonge Elizabeth en schrijft: “God zegene de koningin en lang leve de koning.”

The Rolling Stones

Ook The Rolling Stones betuigen hun medeleven via Twitter. “The Rolling Stones betuigen hun diepste medeleven aan koninklijke familie bij het overlijden van Koningin Elizabeth die een constante aanwezigheid in hun leven was zoals in talloze anderen,” luidt de verklaring.

Beertje Paddington

Hednesford is een spoorwegstation van National Rail in Hednesford, Cannock Chase in Engeland. Ook zij laten op een mooie manier een eerbetoon zien aan koningin Elizabeth. Dit doen ze door een aandoenlijke afbeelding te plaatsen op Twitter van de koningin samen met beertje Paddington.

“Het doet ons grote droefheid om vanmiddag het overlijden van onze koningin te vernemen. Rust zacht HM Koningin Elizabeth II. In de woorden van Beertje Paddington: bedankt voor alles,” luidt de tekst bij de foto. Op 2 juni 2022 was er een video met koningin Elizabeth die bezoek kreeg van beertje Paddington. Het aandoenlijke filmpje werd getoond tijdens het jubileumconcert.

Bron | Metro, Telegraaf, NOS

Sanne van De WeteringANP / AFP

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden