Acteur John Leddy is op 92-jarige leeftijd overleden Beeld ANP KIPPA
Beeld ANP KIPPA

Verdrietig nieuws: acteur John Leddy is op 92-jarige leeftijd overleden

Op maandag 26 december werd het nieuws bekend dat acteur John Leddy overleden is. De acteur, die vooral bekend is van zijn rol als Koos Dobbelsteen in de tv-serie Zeg 'ns Aaa, is 92 jaar geworden.

Zijn familie deelt dat John op 25 december, eerste kerstdag, na een kort ziekbed in het ziekenhuis in Den Bosch overleden, in bijzijn van zijn familie. John Leddy laat zijn vrouw Jannig Leddy (met wie hij 53 jaar getrouwd was), zijn vijf kinderen en elf kleinkinderen achter. De begrafenis zal later in besloten kring plaatsvinden in Heusden, waar hij de laatste vijftig jaar woonde.

Zeg ‘ns Aaa

John Leddy is vooral bekend van zijn rol als Koos Dobbelsteen in de comedyserie Zeg 'ns Aaa. De eerste aflevering hiervan werd uitgezonden op Nieuwsjaardag 1981 en de serie liep uiteindelijk tot 1993. De serie ging over de gebeurtenissen in de huisartsenpraktijk en het persoonlijke leven van dokter Lydie van der Ploeg (Sjoukje Hooymaayer). Koos Dobbelsteen was de man van huishoudster Mien Dobbelsteen (Carry Tefsen). Zeker begin jaren tachtig was de serie populair, toen er nog maar twee televisienetten waren. Miljoenen mensen keken toen naar het programma.

Actrice Carry Tefsen heeft gereageerd op het overlijden van John en noemt het ‘verschrikkelijk jammer.’ Tegen persbureau ANP zegt ze: “Het was toch een periode in ons leven, we hebben zoveel jaren samengewerkt. Je kan het een beetje verwachten als je zo oud bent. Toch word je met je neus op de feiten gedrukt.”

In 1985 waren Carry en John te zien als Mien en Koos Dobbelsteen in de Sterrenshow van Willem Ruis:

Hans Cornelissen, die Gert-Jan van der Ploeg speelde, heeft goede herinneringen aan de acteur: “Hij was een aimabele man.” Hans roemt ook de acteerkwaliteiten van John. “Hij was succesvol op televisie, maar had ook een hang naar kleine theaterzalen. Hij was heel divers.”

“Een paar jaar geleden hadden we nog een fotoshoot, waar iedereen bij was. Dat was de laatste keer dat we elkaar allemaal hebben gezien. Het is heel gek, want sindsdien zijn ook Sjoukje Hooymaayer en Manfred de Graaf overleden”, aldus Hans Cornelissen.

Succesvolle carrière

John Leddy was naast Zeg 'ns Aaa ook te zien in andere programma's. In 1958 maakte hij al zijn televisiedebuut in De Veroordeelde, waar hij een gitarist speelde. In 1962 speelde hij in het kinderprogramma De avonturen van Okkie Trooy en later kreeg hij rollen in series als De Glazen Stad en De kleine Waarheid. In de jaren zeventig was hij ook te zien in goed bekeken tv-series als Dagboek van een herdershond, Sil de strandjutter en Waaldrecht.

De acteur speelde verder nog in veel films, series en op het toneel. Recent onder meer in Penoza en Komt een man bij de dokter. Eerder had hij ook rollen in onder meer Baantjer, waar hij een tijd Lowietje speelde, Dokter Tinus en Flikken Maastricht. In een aflevering van de serie Oppassen!!! speelde Leddy in één aflevering nog een keer de rol van Koos Dobbelsteen.

Nynke KooyANP KIPPA

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden