null Beeld

Verbrand je extra calorieën door héél hard na te denken?

Sporten, wandelen of zélfs tijdens het stofzuigen: door actief bezig te zijn, kun je extra calorieën verbranden. Maar geldt dat eigenlijk ook als je ergens héél hard over na moet denken? Je hersenen hebben immers ook energie nodig.

Het zou natuurijk wel makkelijk zijn als je op de bank kunt blijven zitten en je brein aan de slag kunt zetten wanneer je wat kilo's kwijt wilt.

Calorieën verbranden door te denken?

Laten we maar meteen met het slechte nieuws beginnen: hoewel het wel íets meer calorieën verbruikt als je je brein flink aan het werk zet met denken, zul je er op de weegschaal maar weinig van merken. Dat betekent trouwens niet dat je hersenen niet veel energie nodig hebben, want zélfs als ze niet aan het werk zijn is je brein een echte grootverbruiker.

300 calorieën per dag

Zelfs in rust, dus wanneer je geen televisie kijkt, leest of praat, gebruiken je hersenen veel calorieën. Ongeveer 20 procent van de energie die je lichaam in rust verbruikt, verdwijnt in je hersenen. Dat komt neer op zo’n 300 calorieën per dag, of 12,5 per uur. Een kwart daarvan wordt niet eens gebruikt om je lichaam aan te sturen; alleen het in stand houden van de cellen in je brein kost al energie.

Lees ook:

Calorieën verbranden zonder te sporten? Laat je masseren

Een calorie extra

Als je hard aan het denken bent, een moeilijk boek leest of bijvoorbeeld iets nieuws leert, gebruiken je hersenen wel wat extra calorieën. Naar schatting zou dat zo’n 5 tot 8 procent zijn, wat dus niet echt een groot verschil maakt: een calorie per uur. Echt een groot verschil gaat dat dus helaas niet maken. Helemaal niet als je het vergelijkt met fysieke in plaats van mentale inspanning: met een uur wandelen verbrand je al snel 300 calorieën in een uur, en als je een uur flink doortrapt op de fiets heb je zo 600 calorieën verbruikt. Als je wilt afvallen is denken helaas dus echt niet genoeg.

Bron | Quest, Het Laatste Nieuws

Beeld | iStock

Yeah, Margriet is genomineerd voor Website van het Jaar 2020!

Help jij ons winnen? Stem dan snel!

null Beeld

Margriet 40 ligt nu in de winkel!Met deze week: hoe verder na ontrouw, een slank weekmenu, tips om je thuiswerkplek te verbeteren en nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel 'm online zonder verzendkosten.

Ilse van Roekel

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden