Financiële stress Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

PREMIUM

Verborgen armoede: dit kun je doen bij financiële stress

De energieprijzen rijzen de pan uit en ook bij het boodschappen doen is het vaak even schrikken. Iedereen kan de stijgende prijzen in de portemonnee voelen. Steeds meer mensen kloppen daarom aan bij de huisarts met mentale en fysieke klachten veroorzaakt door financiële stress.

Wij vroegen het Nibud (Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting) hoe je hiermee om kunt gaan.

De kaasschaafmethode

Max Pijnenburg, woordvoerder van het Nibud, vertelt dat je mensen die financiële stress ervaren in twee groepen kunt indelen: de eerste groep bespaart al wel, maar daar kan eigenlijk vrijwel niks meer af. De tweede groep zijn de middeninkomens die nu ook alle prijzen zien stijgen en merken dat het niet meer lukt om het uitgavenpatroon dat ze gewend zijn vol te houden.

Max haalt de ‘kaasschaafmethode’ aan om te besparen. “Je kunt kijken bij elke uitgave of er een beetje af kan. Kun je nét wat korter douchen? Kan ik wat minder vaak de auto pakken en letten op de boodschappen? Dit geldt dan voor de middeninkomens, want bij de eerste groep kan er eigenlijk al niks meer af geschaafd worden. “

Max heeft een aantal tips om grip op je geld te krijgen, als de mogelijkheid er is om nog wat te schaven aan je financiële situatie.

Tips: dit kun je doen bij financiële stress

  • Kijk of je ‘slimmer’ kunt koken: voor bijvoorbeeld drie à vier dagen. Die grote porties kun je invriezen. Dan heb je altijd wat in huis en geef je automatisch minder uit. Als je dan een keer geen zin hebt om te koken, ligt het al klaar en hoef je geen eten te bestellen.
  • Consuminderen over de hele breedte: koop alleen wat je écht nodig hebt. Kijk of je dingen tweedehands in een kringloopwinkel of via Marktplaats kunt kopen in plaats van nieuw.
  • Spullen zoals gereedschap hoef je überhaupt niet te kopen. Die kun je ook van iemand lenen of delen met anderen. Dat kan bijvoorbeeld via de app Peerby. Via dit platform leen of huur je spullen van mensen in je buurt. Dat scheelt geld en is bovendien erg duurzaam. Het is een andere manier van denken: niet alles hoeft gekocht te worden.
  • Bekijk voordat je boodschappen gaat doen wat de aanbiedingen van de supermarkt zijn. Maak hier omheen je boodschappenlijstje. Zo zul je minder snel impulsaankopen doen. Heb je er tijd voor om naar twee supermarkten te gaan? Dan kun je ook aanbiedingen combineren.
  • Switch van internet- en televisie abonnement. Bij het overstappen kun je vaak hoge kortingen krijgen. Veel mensen zitten al tien jaar bij dezelfde aanbieder en betalen daardoor de hoogste prijs. Je kunt ook je huidige aanbieder bellen en vertellen dat je het abonnement wilt opzeggen omdat je bij een andere aanbieder een beter aanbod ziet. Dan komen ze vaak met een speciale aanbieding voor jou. Probeer als huishouden wat commerciëler te denken. Hoe kun je dit zo gunstig mogelijk voor jezelf proberen te regelen?
  • Bij grote financiële problemen kun je ook aankloppen bij een budgetcoach, die kan vanaf een afstand naar je situatie kijken en helpen bij je geldzorgen. Je kunt ook anoniem bellen naar het landelijke telefoonnummer voor hulp bij geldzorgen. Dat is helemaal gratis en zij kunnen je advies geven over je financiële situatie. Dat is: 0800-8115.

Taboe op geldzorgen

Ook het sociale aspect kan soms een uitdaging zijn als je geldzorgen hebt. Volgens Max komt daar vaak schaamte bij kijken en rust er een taboe op om open te zijn over je financiële stress. “Wat wij zien is dat als je het bespreekbaar maakt met anderen, er een wereld voor je opengaat. Als je geen geld hebt om een cadeautje voor iemand te kopen: bespreek dat je op dit moment moeite hebt met de huishoudportemonnee. Dat is best wel een drempel. Je wilt namelijk niet ‘zielig’ gevonden worden. Als je zoiets aangeeft bij een ander, hebben de meeste mensen daar begrip voor. Dan zegt iemand waarschijnlijk: ‘Dan koop je dit jaar geen cadeau voor mij. Geen probleem, pluk maar een paar bloemen.’ Als een vriendin bij je aangeeft dat ze geen geld heeft, mag ze dan nog op jouw verjaardag komen? De kans is groot van wel. In je hoofd kun je het heel groot maken, maar in de praktijk hebben heel veel mensen begrip voor je situatie.”

Saskia WinkensGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden