Verbod op vapes uitgesteld Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Verbod op e-sigaretten met een smaakje uitgesteld naar volgend jaar; dit zijn de gevolgen

E-sigaretten met een smaakje zouden vanaf 1 juli verboden worden, maar het kabinet heeft besloten dit uit te stellen naar 1 januari. De opschorting komt doordat het RIVM extra tijd nodig heeft om meer smaken te testen op schadelijke stoffen. Maar longartsen zijn hier niet blij mee en verwachten dat de populariteit van deze vapes alleen maar zal toenemen.

We vertellen je waarom het verbod wordt uitgesteld en wat de gevolgen daarvan zijn.

Schadelijke vapes

E-sigaretten met een smaakje worden ook wel vapes genoemd. Het roken hiervan, vapen, is steeds normaler geworden en je ziet dan ook steeds vaker mensen op straat met deze e-sigaretten. Het lijkt onschuldig, maar schijn bedriegt. Zo zit de stof propyleenglycol erin, die schadelijk is voor het zenuwstelsel en de kans op long-, hart- en vaatziekten vergroot. Net als in de normale sigaret zit er ook nicotine in, wat het roken verslavend maakt. Longarts Leon den Toorn van het Trimbos Instituut ziet de vertraging van een halfjaar op een verbod somber in. Hij verwacht dat in de tussentijd meer mensen de e-sigaret gaan uitproberen of zelfs willen aanschaffen.

Verbod uitgesteld

Vorig jaar stelde het RIVM een lijst op van ingrediënten in e-sigaretten om zich klaar te maken op een verbod. Maar tot grote verbazing van branchevereniging Esigbond werden hierin twee stoffen ontdekt die niet thuishoren in de vape. De stoffen isophorone en pyridine zouden kankerverwekkend zijn. Daarom wil het RIVM opnieuw onderzoek doen naar verschillende smaken van de e-sigaret. Volgens Emil ’t Hart, voorzitter van Esigbond, is de reden voor deze situatie het gebrek aan kennis over de e-sigaret. Het RIVM blijkt voor het samenstellen van de lijst gekeken te hebben naar de ingrediënten die de Canadese gezondheidsdienst heeft gebruikt. Deze ingrediënten komen niet allemaal overeen met wat er in de Nederlandse vape zit. “Deze fout hadden we kunnen voorkomen als de overheid met ons in gesprek was geweest”, aldus ’t Hart.

Gevolgen

“Het is een makkelijk opstapje naar verslaafd raken aan echte sigaretten”, zegt Van den Toorn tegen RTL Nieuws. Hij ziet dat mensen vaak beginnen bij de fruitige vape en later de tabakssigaret ontdekken. Vooral de jeugd moet niet zo vroeg met een nicotineverslaving te maken krijgen, maar door het uitstel verwacht hij dat dit wat waarschijnlijk wel gaat gebeuren. Hoe eerder dus een verbod ingevoerd wordt, hoe beter vindt het Trimbos Instituut. Het Kabinet streeft naar een rookvrije samenleving en een verbod op de e-sigaret zou het begin kunnen zijn.

Bron | RTL Nieuws, E-smokewinkel

Roos ParlevlietGetty Images/iStockphoto
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden