Ron Blaauw met de Veganuary box van Thuisbezorgd. Beeld Thuisbezorgd
Beeld Thuisbezorgd

PREMIUM

Vegan eten volgens sterrenkok Ron Blaauw: ‘Het moet een beetje uit de geitenwollen-sokken-hoek komen’

In januari starten we vaak met goede voornemens om gezonder te gaan leven. Een maand lang plantaardig eten, oftewel Veganuary, wordt dan ook steeds populairder in Nederland. Sterrenkok Ron Blaauw moedigt dit aan: “Vegan eten kan best sexy zijn.”

Veganuary bestaat sinds 2014. Je kunt meedoen als statement tegen dierenleed, uit betrokkenheid met het milieu of uit gezondheidsoverwegingen. Ook restaurants besteden steeds meer aandacht aan plantaardige voeding. Sterrenkok Ron Blaauw merkt dat er in zijn restaurants veel vraag is naar vegan eten. Bij Ron Gastrobar Streetfood staan er dan ook meer vegetarische en veganistische gerechten op de kaart dan ooit. Denk bijvoorbeeld aan dim sum van koolrabi met Thaise kruiden en een jus van pandanrijst. “Inmiddels is veertig tot vijftig procent van de gerechten op de kaart vegetarisch of veganistisch en dat slaat ongelooflijk aan.”

Vegan eten uit het verdomhoekje

“Vegan eten moet een beetje uit de geitenwollen-sokken-hoek komen,” vertelt Blaauw. “Bij veganistisch eten denken we vaak aan reformwinkels waar nét iets te droge linzen in de schappen liggen.”

Volgens Blaauw heeft het stoffige imago van plantaardige voeding deels te maken met hoe groenten meestal worden klaargemaakt. “Ik kom uit een generatie waarbij groenten altijd veel te gaar werden gekookt. Dat is lang niet zo lekker en gezond als groenten roosteren of ze even aanbakken in de pan, maar het zit een beetje in het systeem van onze moeders.”

De rol van restaurants bij plantaardige keuzes

Blaauw ziet het als zijn taak om gasten te laten zien dat je heel anders met groenten kunt omgaan. “Je moet genoeg ruimte krijgen om keuzes te maken die compleet vegetarisch of veganistisch zijn. Foodtrends en nieuwe kooktechnieken beginnen vaak in restaurants. Dat is wel even anders dan vroeger, toen je je aan tafel bijna een melaatse voelde als je zei dat je vegetarisch at en dan als alternatief hooguit een omelet met champignons kreeg voorgeschoteld.”

Is vlees eten dan definitief van de baan? “Nee hoor, je kunt bij ons nog steeds een heerlijk stukje vlees van de barbecue bestellen. Ik denk dat het niet erg is als we vlees blijven eten, maar dat het wel een luxe product zou moeten worden. We betalen er in dat geval iets meer voor, zodat de boer er wat meer geld voor krijgt en het dier een beter leven heeft. Dat is veel beter dan dat we verwachten dat we voor € 4,95 een kilo vlees kunnen kopen.”

Thuis veganistisch koken

Hoe kun je thuis nu het best starten met veganistisch koken? Volgens Blaauw is het een goed idee om allereerst een lijstje te maken met de mogelijke valkuilen. “Misschien vind je het lastig om een gerecht te maken zonder ei en roomboter. Deze kun je echter prima vervangen: roomboter door plantaardige olie en een ei kun je vaak weglaten. Verder is het een goed idee om veel met kruiden aan de slag te gaan. Ga bijvoorbeeld eens naar een toko en struin daar een halfuurtje rond om bakjes met kruiden uit andere landen te kopen die je nog niet zo goed kent. Ga daarmee aan de slag tijdens het koken en voeg ook kruiden toe aan je groentegerecht. Als je bijvoorbeeld bloemkool roostert met alleen een beetje kerriepoeder of kummel smaakt het al fantastisch. Vegan eten is helemaal niet stoffig. Het kan echt hartstikke lekker en best sexy zijn.”

Benieuwd naar de veganistische gerechten van Ron Blaauw? Speciaal voor alle vegan voornemens komt Ron Blaauw in samenwerking met Thuisbezorgd.nl met de Veganuary Box. Deze box is te bestellen bij alle locaties van Ron Gastrobar Streetfood. De box bestaat uit een vegan menu voor twee personen met streetfood-gerechten.

Saskia WinkensThuisbezorgd

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden