veenmol Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Veenmol teistert moestuinen: dit moet je weten over het insect

Veel mensen met een moestuin, en vooral in gebieden met humusrijke grond, hebben zij last van de veenmol. We hebben het niet over dat grijze beest onder de grond, maar over een insect. En daar is niet iedereen blij mee.

Dit moet je erover weten.

Veenmol

In de veengebieden in Amsterdam worden ze er gek van: veenmollen. De insecten knabbelen namelijk graag aan gewassen en plantenwortels in moestuinen. “Hij vreet de aardappelen aan en ook de pas geplante bloemkool moet het ontgelden”, vertelt Rob Koolbergen, die in Amstelveen een volkstuintje heeft, tegen EditieNL. Een korte omschrijving van deze boosdoener: de veenmol, ook wel Gryllotalpa genoemd, is ongeveer 4 tot 5 centimeter groot, roodbruin van kleur en heeft flinke poten om mee te graven. Net als de mol is het insect vooral ’s nachts en onder de grond actief. Je vindt ‘m vooral in Zeeland en Zuid-Holland, want daar is veel humusrijke grond, waar de veenmol gek op is.

Dol op plantenwortels

Het insect is dol op jonge plantenwortels, wat hem een van de ‘vijanden’ van tuinders maakt. Met hun poten graven veenmollen gangenstelsels in de grond. Daar eten ze graag bodemdieren, zoals insectenlarven en regenwormen. Maar ook plantenwortels, dus. Vrouwelijke veenmollen leggen eitjes in een holletje onder de grond. En daar heeft Rob ook last van. “Als die eitjes uitkomen heb je honderden van dit soort krekeltjes”, vertelt hij. “Af en toe kunnen we een kluitje eitjes weghalen. Als we dat niet doen dan worden het er echt te veel. De laatste jaren is het aantal hard gegroeid.”

Zo bestrijd je de veenmol

Veenmollen bestrijden is lastig, omdat ze maar weinig natuurlijke vijanden hebben. Rob probeert ze te vangen door bekers in de grond te graven en daar een plank overheen te leggen. Het is niet verstandig om slakkenkorrels of insecticiden te gebruiken, want die zijn schadelijk voor andere (nuttige) insecten. Wat wél helpt, zijn aaltjes, een parasitaire rondworm. Zij dringen bij veenmollen naar binnen en laten vervolgens een bacterie los, wat de veenmol doodt. Je kunt de aaltjes het beste tussen eind april en eind juni ‘loslaten’.

Zeldzaam insect

In tegenstelling tot veel tuinders is Aglaia Bouma, entomoloog bij Naturalis, juist heel blij met de veenmol. Sterker nog: het is een compliment dat ze in je tuin zitten, want dat betekent dat de bodem gezond is. Een paar jaar geleden stond het insect nog op de lijst van bedreigde soorten. “Dat kwam door verstedelijking en het gebruik van pesticide”, vertelt ze tegen EditieNL. “Ook is er steeds minder veengrond waar ze graag in leven. Dus dat ze nu in Amstelveen zitten verbaast me niet.” Kortom: een veenmol in je moestuin is ook iets om trots op te zijn. “Het is een supergaaf beest.”

Bron | EditieNL, EIS Nederland, Appeltern

Maike AbmaGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden