Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Lifestyle

Waarom je op Valentijnsdag beter níet bij kaarslicht kunt dineren

valentijnsdag-dineren-kaarslicht.jpg

Niets straalt zo veel romantiek uit als een prachtig gedekte tafel met waxinelichtjes en kaarsen. Toch is het volgens onderzoekers van de Maastricht University niet per se aan te raden om op Valentijnsdag bij kaarslicht te dineren.

Het zou de smaak van je eten namelijk niet per se ten goede komen.

Liever niet bij kaarslicht dineren (op Valentijnsdag)

Want hoewel kaarslicht ontzettend romantisch is, is het volgens de onderzoekers beter om te dineren bij iets feller licht. De intensiteit van de smaak van eten blijkt namelijk nauw samen te hangen met het licht. Als het licht een beetje gedimd is, zoals bijvoorbeeld bij kaarslicht, dan ervaar je het eten minder intens dan als het licht feller is, zo ontdekten de onderzoekers.

Lees ook:
Ook je bestek en de kleur van je bord beïnvloeden de smaak van eten

Experiment in restaurant

Voor het onderzoek werd er een experiment gedaan in een restaurant in Maastricht. “138 gasten kregen een driegangenmenu en vooraf een amuse”, zo legt één van de onderzoekers uit aan het AD. “Iedere gast kreeg dezelfde amuse geserveerd en ze wisten niet dat zij proefpersonen van een onderzoek waren. Ons verhaal was dat het ging om een nieuw gerecht en dat we graag feedback wilden krijgen over de smaak. Of de gasten het gerecht in gedimd licht of in fel licht kregen, was per dag verschillend.”

Niet lekkerder, maar wél intenser

Uiteindelijk bleek dat de gasten die bij fel licht aten, de smaken van de amuses intenser beleefden. Dit betekent niet per se dat ze het eten lekkerder vonden, maar wel dat ze alles beter konden proeven. Nu is het natuurlijk wel zo dat als je voor Valentijnsdag een vette hap bij de snackbar wilt halen, je niet per se de smaken heel intens hoeft te beleven. Maar als je bijvoorbeeld voor een duur viergangendiner gaat, dan kunnen wij ons toch wel voorstellen dat je alle smaken optimaal wilt beleven.

Lees ook:
5 ideeën voor een onvergetelijke Valentijnsdag – óók in coronatijd

Verklaring voor andere smaakbeleving

Een verklaring voor de uitkomst van het experiment hebben de onderzoekers nog niet echt. Zo werd er in eerste instantie gedacht dat mensen de gerechten intenser vonden smaken omdat ze het ook beter konden zien, maar aanvullend onderzoek wijst dit niet per se uit. “In marketing is wel een theorie die zegt dat mensen in feller licht alerter zijn”, voegen de onderzoekers hieraan toe. “Er is een andere theorie in de neurowetenschappen die zegt dat er een samenhang is tussen de grootte van factoren in het ene domein en die in een ander domein. Dus dat je bij feller licht ook fellere smaken proeft.”

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.   

Bron | AD
Beeld | Getty

Ook interessant