null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Vanavond barbecueën? Zo lang kunnen deze producten buiten staan

Na een paar natte dagen lijkt er nu weer een warme, droge en zonnige periode aan te komen. Hét moment om lekker te gaan barbecueën met buren, vrienden of familie. Eén goede raad: laat je vleesschotels, fruitsalades en andere lekkernijen niet te lang buiten staan. Als je pech hebt, breng je anders de rest van de mooie dagen door op het toilet...

Eten (te) lang in de zon laten staan, is vragen om problemen. De voeding kan bederven en jij en je gasten kunnen een vervelende voedselvergiftiging oplopen.

In de gevarenzone

“Bacteriën groeien het snelst op voedingsmiddelen als ze zich in de gevarenzone van 5 tot 57 graden Celsius bevinden,” legt de Amerikaanse voedingswetenschapper Janilyn Hutchings uit. Het is dus aan te raden je gerechten zo veel mogelijk op een schaduwrijke plek neer te zetten. “Over het algemeen geldt dat je de meeste producten niet langer dan twee uur buiten de koelkast in de schaduw kunt laten staan. Daarna vermenigvuldigen de bacteriën zich snel tot een onveilig niveau.”

Niet langer dan een uur

Staat je tafel in de zon? Dan moet je extra voorzichtig zijn. “Je voedingswaar warmt hier sneller op en belandt dus ook sneller in de gevarenzone wat temperatuur betreft. Zodra die boven de dertig graden uitkomt, doe je er verstandig aan voedingsmiddelen niet langer dan een uur buiten te laten staan of liggen,” waarschuwt Hutchings.

Geldt voor alle etenswaar

Niet alleen vleeswaren kunnen snel bederven. Volgens de voedingswetenschapper moet je ook uitkijken met alle andere producten. “Eigenlijk kan alles wat rijk is aan eiwitten of koolhydraten, alles wat vloeibaar is, neutraal tot lichtzuur, een risico vormen,” legt ze uit.

Toch buiten bewaren

Wil je niet steeds op en naar de koelkast hoeven rennen? Dan kun je ervoor kiezen om tijdens de barbecue vlees (verpakt) buiten te bewaren in een koelbox. Heb je geen koelbox? Dan kun je een grote emmer pakken en die vullen met ijswater of koelelementen. Zet ’m in de schaduw of onder een boom en bedek de emmer eventueel, zodat de zon er niet direct op schijnt. Daardoor zorg je ervoor dat de temperatuur van het water zo lang mogelijk koel blijft. Hetzelfde kun je doen met voorgesneden groente en fruit. Door die in een gesloten bewaarbakje in het koele water te plaatsen, bescherm je ze tegen de zon.

Lees ook

Met deze tips is je barbecue in no time weer brandschoon

Bronnen| hln.be, culy.nl

Beeld| iStock

Redactie MargrietGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden