Positieve zelftest niet naar GGD Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Vanaf vandaag hoef je niet meer naar de GGD bij een positieve zelftest

‘Heb je een positieve zelftest, dan ga je naar de GGD om je te laten testen.’ Dat was een lange periode de regel. Maar vanaf 11 april is dat niet meer nodig. Dit is een van de punten uit de langetermijnstrategie van het kabinet voor het coronavirus. We leggen je uit wat er verandert.

En in dit geval kun je nog weel naar de teststraat.

Niet meer naar de GGD bij een positieve zelftest

Vanaf 11 april is er in Nederland een nieuw testbeleid van kracht, waarbij zelftesten de norm wordt. Dat betekent dat je bij een positieve zelftest dus niet meer naar de GGD hoeft om dit te laten bevestigen. Het ministerie van Volksgezondheid roept de samenleving hierin op om eigen verantwoordelijkheid te nemen.

Na 11 april neemt de GGD nog wel coronatesten af bij kwetsbaren en mensen in hun omgeving. Daarnaast kun je je ook nog bij de GGD laten testen als je een herstelbewijs wilt krijgen.

Zelfzorgadvies

Het kabinet werkt ook nog aan een ‘zelfzorgadvies’ waarin onder andere wordt opgesteld wat je moet doen na een positieve zelftest of als je klachten houdt, maar wel een negatieve test hebt. Daarnaast wordt er ook nog rekening gehouden met nieuwe vaccinatierondes en (nieuwe) medicatie voor coronapatiënten.

Plannen voor de zorg

Een ander belangrijk punt dat nog verder moet worden uitgewerkt is zorgen dat en voldoende personeel is in de zorg en de druk op de ziekenhuizen verlichten. Indien nodig – bijvoorbeeld bij een nieuwe coronapiek - moet de zorg kunnen worden opgeschaald. Toch is het nog onduidelijk hoe het kabinet dat precies wil regelen.

Vier scenario’s

Er wordt door het kabinet rekening gehouden met vier scenario’s, die van mild tot ‘worst case scenario’ oplopen. Bij het meest milde scenario lijkt het coronavirus op een gewone verkoudheid, maar in het ergste scenario gaat het om veel ziekte, sterfte en een overbelasting van de zorg. Daarbij heeft het kabinet verschillende sectoren gevraagd om voor deze scenario’s een plan te maken, zodat de schade van eventuele nieuwe maatregelen beperkt blijft. Ook moet hiermee sluiting van verschillende sectoren worden voorkomen. Er komt pas in juni meer duidelijkheid over deze plannen.

Bron | NU.nl

Maryse De BruijneGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden