Margriet logo
null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Van spinnen tot het donker: deze 7 fobieën komen het meest voor bij vrouwen

Krijg jij al klamme handjes bij het idee dat je een kleine lift in moet? Of ben je eerder bang dat je er op de bovenste verdieping weer uit moet? Dit soort angsten zijn niet fijn, maar een kleine troost: je bent niet de enige. We hebben de zeven meest voorkomende fobieën bij vrouwen voor je op een rijtje gezet. 

Gemiddeld hebben vrouwen twee keer zoveel angsten als mannen. Maar waarvoor zijn we dan zo bang?

Claustrofobie

Claustrofobie is naast een van de meest voorkomende fobieën bij vrouwen misschien ook wel de meest bekende: de angst voor kleine of afgesloten ruimtes. Deze angst gaat ook gepaard met andere fobieën zoals vliegangst en liftangst. Deze fobie verschilt bij mensen van een milde tot ernstige vorm. Het is dus niet gek als je het benauwd krijgt van een kleine ruimte.

Acrofobie

De term acrofobie zegt je misschien niet zo veel, maar de kans is groot dat je hier ook last van hebt. Dit is namelijk de wetenschappelijke naam voor hoogtevrees. Krijg jij ook al zweethandjes bij het idee dat je ergens op grote hoogte moet zijn? Dan is de kans groot dat je acrofobie hebt.

Arachnofobie

Ook arachnofobie is een van de meest voorkomende fobieën bij vrouwen, dit is namelijk angst voor spinnen. Dit is tevens waarschijnlijk een van de meest voorkomende dierenfobieën. Ben je als de dood voor zelfs het kleinste spinnetje in de hoek van de kamer? Dan heb je waarschijnlijk deze angst te pakken.

Ofidiofobie

In het rijtje dierenfobieën hoort ook nog een ander thuis, namelijk: angst voor slangen. Volgens Sigmund Freud is deze angst een aangeboren reactie, bedoeld om gevaar te voorkomen. Het is dus helemaal niet gek dat je hier bang voor bent.

Mysofobie

Ook mysofobie is een van de meest voorkomende fobieën bij vrouwen, waar je misschien door de coronapandemie extra last van hebt gekregen. Dit is namelijk een andere term voor smetvrees. Als je last hebt van mysofobie, dan ben je bang voor bacteriën en ziektekiemen. Hierdoor voel je de drang om altijd alles grondig schoon te maken.

Nyctofobie

Slaap jij het liefst met een nachtlampje aan en ga je laat op de avond liever niet meer de deur uit? Dan kan het zijn dat je nyctofobie hebt. Dit is de angst voor het donker. Je vermijdt het liefst donkere plekjes, nachtelijke activiteiten en wanneer het licht uit gaat ontstaat er een gevoel van paniek.

Hypochondrie en nosofobie

Als laatste kun je last hebben van hypochondrie en/of nosofobie. Dit zijn allebei angsten om ziek te worden. Bij nosofobie ben je bang om een specifieke ziekte te krijgen en ben je overtuigd dat je hier de symptomen van hebt. Bij hypochondrie ben je bang dat je een (levensbedreigende) ernstige ziekte hebt, zonder dat je de symptomen hebt. Normale lichamelijke verschijnselen, zoals jeuk of kramp, worden dan als teken gezien. Het is lastig om mensen met deze fobieën gerust te stellen, maar er zijn wel verschillende behandelingen en therapieën die kunnen helpen.

Lees ook: Last van fobieën? Dit is hoe ze ontstaan (en zó kom je er vanaf)

Vrouwen hebben meer kans op fobieën

Uit een onderzoek van de Cambridge University blijkt dat vrouwen twee keer meer kansen hebben om een angststoornis te ontwikkelen dan mannen. In totaal kampen vier procent van de mensen wereldwijd met een angststoornis en daarvan is het overgrote deel vrouw. Vooral vrouwen onder de 35 jaar hebben twee keer meer kans om een angststoornis te ontwikkelen dan mannen. Als een vrouw zwanger is of net bevallen, verhoogt dat de kans extra.

Oorzaken

Volgens het onderzoek zouden vrouwen meer dingen hebben om zich zorgen over te maken. Dat zou komen door een andere hormoonhuishouding en het feit dat vrouwen gevoeliger zijn voor stress. Daarnaast zijn mannen over het algemeen minder geneigd aan te geven dat ze bang zijn en zullen zij gemiddeld minder snel hulp zoeken. En als laatste zou het te maken kunnen hebben met klassieke genderpatronen, waarbij de vrouw de zorg voor de kinderen draagt, het meeste in het huishouden doet en op werk vaak minder betaald wordt dan mannen.

Er zijn ook neurowetenschappers die stellen dat het brein van een vrouw meer is ingesteld op analytisch en intuïtief denken, waardoor vrouwen vaker met potentiële risico’s in de toekomst bezig zijn. Als laatste zijn vrouwen sneller geneigd om te multitasken, waardoor stress ontstaat en vrouwen minder goed slapen.

Bron | Fem-Fem, NedKad, Thuisarts

Beeld | Getty Images

null Beeld

Nieuw op Margriet.nl: 'Mijn verhaal' de podcast. In deze indrukwekkende tiendelige podcastserie gaan we in gesprek met vrouwen met een bijzonder verhaal. Gesprekken over verlies, bijzondere liefdes en eindelijk jezelf kunnen zijn. Beluister vanaf 19 mei iedere woensdag een nieuwe aflevering op Margriet.nl/podcast.

Maryse de BruijneGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden