null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Van social media tot toegang tot je computer: zo regel je je digitale erfenis

Hoewel we bijna allemaal dagelijks online zijn, staan we er niet elke dag bij stil dat we daarmee ook een digitale erfenis achterlaten. En dat kan nog wel eens voor problemen zorgen. Zo gaan de rechten over jouw digitale data als je komt te overlijden bijvoorbeeld niet automatisch over naar je nabestaanden.

Dit kun je daarom zelf alvast regelen.

Een digitale erfenis

Wanneer je komt te overlijden vervallen jouw rechten over je digitale data automatisch. Dat betekent dat je nabestaanden wettelijk niet mogen inloggen op de achtergebleven online-accounts. En dat kan voor lastige problemen zorgen nu we steeds meer online leven. Dan hebben we het niet alleen over social media accounts die blijven bestaan, maar ook inloggegevens van je computer, internetbankieren, DigiD, de Belastingdienst en allerlei online abonnementen en digitale portalen. Je legt in de loop der jaren een grote digitale erfenis aan. Om het nabestaanden later makkelijker te maken, kun je nu alvast het een en ander regelen.

Inloggegevens vastleggen

Net als je normale erfenis kun je ook je digitale gegevens laten opnemen in je testament, bijvoorbeeld je inloggegevens en wachtwoorden. Het nadeel hierbij is wel dat je ervoor moet zorgen dat die informatie in je testament up-to-date blijft. Daarnaast moet je hiervoor naar een notaris en kost het geld om ook je digitale erfenis te laten opnemen, maar zo weet je wel dat de informatie niet in verkeerde handen valt.

Digitale kluis

Een andere optie is een digitale kluis kopen om je gegevens in op te slaan. Er bestaan allerlei verschillende bedrijven die deze dienst aanbieden. Per maand of per jaar moet je hier een klein bedrag voor betalen. Hier kun je belangrijke documenten, foto’s en gegevens van je online-accounts bewaren. Je kunt aangeven welke vertrouwenspersoon na je overlijden toegang krijgt tot jouw digitale kluis. Let wel op dat je met een betrouwbare aanbieder in zee gaat, en lees de algemene voorwaarden goed door. Sommige bedrijven stellen in het contract namelijk op dat ze een deel van de gegevens ook met commerciële partijen en de overheid mogen delen. Ook is bij een online kluis de kans op een hack altijd aanwezig.

Daarnaast kun je je gegevens ook in een document zetten en in de cloud bewaren. Je nabestaanden hebben dan alleen de gegevens voor de cloud nodig om bij de rest te komen. Ook hierbij blijft het altijd mogelijk dat de cloud gehackt wordt.

Wachtwoordmanager

Je kunt ook de hulp inschakelen van een online wachtwoordmanager. Dit is een dienst die voor elk online-account voor jou een sterk wachtwoord aanmaakt. Jij hoeft alleen het wachtwoord voor de wachtwoordmanager te onthouden. Je nabestaanden hoeven in dit geval alleen het wachtwoord voor de wachtwoordmanager te weten om toegang te krijgen tot jouw accounts.

Lees ook: Zó zorg je ervoor dat internetcriminelen geen kans krijgen

Opschrijven

De meest simpele manier om je digitale erfenis vast te leggen is om zelf een lijst met inloggegevens voor al je online-accounts op papier te zetten en deze op een veilige plek te bewaren. Je kunt je nabestaanden laten weten waar je dit hebt opgeborgen of de plek in je testament opnemen. Ook de geschreven lijst moet je natuurlijk up-to-date blijven houden. Het enige risico hierbij is wel dat als er ingebroken wordt, de inbrekers deze lijst kunnen vinden.

Social media

Naast alle online zaken die nadat je komt te overlijden geregeld moeten worden, blijven ook je social media bestaan. Het kan best pijnlijk zijn als je nog steeds elk jaar een melding op Facebook krijgt dat een overleden persoon jarig is. Veel social media bieden daarom de mogelijkheid om je account om te zetten in een herdenkingspagina. Zo komt er op Facebook bijvoorbeeld 'ter nagedachtenis van’ op je profiel te staan en worden verjaardagherinneringen en vriendschapsvoorstellen uitgezet. Maar misschien wil je je social media na je overlijden het liefst helemaal verwijderd hebben. Aangezien social media-accounts wettelijk niet overdraagbaar zijn moet dit zelf al voor het overlijden aangeven. Je nabestaanden kunnen dit niet voor je doen.

Facebook

Op Facebook kun je nu alvast aangeven of je je account wil laten verwijderen door 'Verzoek om je account te verwijderen nadat je overlijdt’ aan te vinken. Zodra Facebook op de hoogte is gesteld van jouw overlijden wordt je account verwijderd. Ook kun je nu alvast een persoon aangeven die jouw account kan omzetten naar een gedenkpagina. Deze persoon kan bijvoorbeeld niet je chatberichten lezen, maar wel je profielfoto aanpassen en bepalen wie berichten kan plaatsen.

Instagram

Ook Instagram heeft de twee opties om je profiel te verwijderen of tot een gedenkpagina om te zetten. Een nabestaande kan via een formulier een aanvraag voor een gedenkpagina indienen. Daarvoor zijn jouw gegevens, de gegevens van de nabestaande en een bewijs van overlijden, zoals een overlijdensbericht, nodig. Je hoeft deze persoon niet vooraf als contactpersoon te registreren, zoals bij Facebook wel het geval is.

LinkedIn

Op LinkedIn kun je je profiel na overlijden door een nabestaande alleen laten verwijderen. Ook dat gaat via een formulier waarbij je alleen de naam van de overledene, de link naar het account en de relatie tot de overledene nodig hebt.

Twitter

Bij Twitter gaat het er iets strenger aan toe. Bij een aanvraag om een account te verwijderen via een formulier ontvangt de nabestaande een e-mail van Twitter met allerlei instructies. Zo moet je onder andere een kopie van een identiteitsbewijs en een kopie van de overlijdensverklaring opsturen. Alleen een persoon die hiervoor gemachtigd is kan deze aanvraag doen. Hierbij is er ook geen mogelijkheid om een herdenkingspagina te maken, maar kan je account alleen verwijderd worden.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Plusonline, Veilig Internetten, Frankwatching

Beeld | Getty Images

Maryse de BruijneGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden