Margriet logo
De grootste fouten bij het opruimen van je huis Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Van opbergbakken kopen tot uitstelgedrag: dit zijn de meest gemaakte fouten bij het opruimen

Opruimen: het is zo’n typische klus die je keer op keer voor je uitschuift. Nu de lente en de bijbehorende voorjaarsschoonmaak er weer aankomen is het goed om je huis weer netjes en op orde te krijgen. Maar hoe pak je zo’n grote opruimbeurt goed aan?

Wij zochten uit wat de meest gemaakte fouten tijdens het opruimen zijn, zodat je deze niet maakt en die klus zo snel mogelijk klaart!

Opbergspullen kopen

Het is natuurlijk super leuk om naar de winkel te gaan en nieuwe opbergmanden, -bakken en -dozen in te slaan, maar het beter om eerst orde aan te brengen in de chaos. Begin dus met het daadwerkelijke opruimen, zodat je een beter beeld krijgt van wat je nodig hebt. Hoe groot moeten de bakken bijvoorbeeld zijn, in welke ruimte komen ze terecht en hoeveel heb je er nodig? Zodra je weet wat je allemaal in huis hebt, kun je naar de winkel gaan en de opbergers aanschaffen. Zo voorkom je ook dat je nieuwe opbergmanden samen met andere rommel meteen weer in de container belanden.

Onnodig dingen bewaren

Tijdens het opruimen kom je achterin de kast misschien een stapel oude foto’s of impulsaankopen tegen die je ‘misschien nog wel een keer’ gebruikt. Je verwacht deze dingen nog een keer te gaan gebruiken, maar er is een reden dat ze elke keer weer achterin de kast verdwijnen. Bewaar die onnodige spullen dus niet ‘voor het geval dat’, maar gooi het gewoon weg als het anders toch maar verstoft.

Opruimen per ruimte

Het is niet verstandig om per kamer op te ruimen. Je bent misschien geneigd om te beginnen met de slaap- of badkamer, maar je kunt beter een categorie kiezen. Zoek bijvoorbeeld alle kleding die in wasmanden, vacuümzakken, op stoelen en in kasten ligt. Kijk goed waar alles ligt, hoeveel je ervan hebt en hoeveel je daadwerkelijk gebruikt. Heb je meerdere soortgelijke dingen? Gooi ze weg!

Een goed begin is maar de helft

Heb je jezelf een ochtend in het zweet gewerkt en ben je er wel weer klaar mee? Stop dan niet. Plan het liefst een volledige dag in om alles op te ruimen en zet door. Als je denkt ‘dat komt wel’, gebeurt het niet. Laat een vuilniszak met kleding niet staan en gooi je prullenbakken meteen leeg.

Stel opruimen niet uit

Je hebt veel spullen en op een gegeven moment verspreidt alles zich door je huis. In die ene kamer liggen boeken die er niet horen en ergens anders vindt je weer een stapel kleding. Dat je je stoort aan die rommel is logisch, maar het belangrijkste is om toch gewoon te beginnen. Hoe langer je het opruimen uitstelt, hoe langer het blijft liggen.

Bron | RTL Nieuws, JAN

Nynke KooyGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden