null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Van nachtmerrie tot erotische droom: deze invloed heeft je slaaphouding op je dromen

Ben jij een echte buik-, rug- of zijslaper? Dan kan dat invloed hebben op waar je over droomt. Zo heb je in de ene positie bijvoorbeeld meer kans op nachtmerries en bij een andere positie weer meer kans op erotische dromen. Dit wil je weten over de invloed van je slaaphouding op je dromen. 

Ga jij vannacht proberen om in een andere slaaphouding te liggen?

De invloed van je slaaphouding op je dromen

Heb je vaak last van nachtmerries? Dan zou het mogelijk kunnen helpen om eens in een andere positie te slapen. En ook als je vaak erotische dromen hebt, kan dat heel onschuldig aan je slaaphouding liggen. In Turkije is door de School of Medicine een onderzoek naar de invloed van een slaaphouding op dromen gedaan, waaruit blijkt dat je echt anders droomt. Hoewel het om een kleinschalig onderzoek van 63 mensen ging, is het wel het experimenteren waard om zelfs eens een andere houding aan te nemen om te kijken of je anders gaat dromen.

Buikslaper

Slaap jij het liefst op je buik? Dan is de kans groter dat je erotische dromen krijgt. Uit het onderzoek bleek dat de buikslapers dit soort dromen vaker kregen. Dat zou komen doordat je in deze positie minder lucht binnenkrijgt, waardoor je hersenen een seintje krijgen dat je vastzit. Dit wordt vervolgens weer door de hersenen geassocieerd met een intense vrijpartij.

Linkerzij

Lig je het liefst op je linkerzij? Dan hebben we slecht nieuws. Hierbij heb je grotere kans op nachtmerries. Tegenstrijdig genoeg slaap je volgens het onderzoek op je zij wel het beste. Waarom je in deze houding sneller nachtmerries krijgt konden de onderzoekers niet goed verklaren.

Lees ook: Dít zegt jouw slaaphouding over je persoonlijkheid

Rechterzij

Slaap je liever op je rechterzij? Dan heb je de meeste kans op dromen die je voldoening geven. Klinkt narcistisch, maar liever een positieve droom dan een nachtmerrie.

Op je rug

Lig je het liefst op je rug? Ook dan kun je meer last hebben van vervelende dromen. Dat komt omdat je op je rug vaak sneller last krijgt van een onregelmatige ademhaling. Je adem kan stokken, je kunt sneller wakker worden en het kan zelfs voor slaapapneu zorgen. Door deze factoren slaap je slechter, en dat zou volgens de onderzoekers voor nare dromen kunnen zorgen.

Andere factoren

Buiten je slaaphouding zijn er natuurlijk nog veel meer factoren die invloed kunnen hebben op je dromen. En dat je bijvoorbeeld op je linkerzij of rug ligt, wil niet zeggen dat je elke nacht een vervelende droom krijgt. De kans hierop blijkt uit dit onderzoek alleen iets groter. Kies dus vooral de positie die jij zelf het fijnst vindt liggen. En in naam van de wetenschap kun je eens een nachtje een andere houding proberen.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Beautify

Beeld | Getty Images

null Beeld

Heb je geen tijd om vanuit je luie stoel je favoriete tijdschrift te lezen, maar wil je wél op de hoogte blijven van het beste van Margriet? Dan hebben wij iets leuks voor je: je kunt vanaf nu praten met Margriet via je Google Home óf Google Assistent op je telefoon of tablet. Zo heb je heel makkelijk toegang tot allerlei extra leuks. Benieuwd? Klik hier om direct met Margriet te praten. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.

Maryse de BruijneGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden