Stappenplan van het gas af Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Van het gas af? Dit kun je nu al doen

Het is de bedoeling dat we in Nederland in 2050 niet meer afhankelijk zijn van gas om te koken en voor de verwarming van ons huis. Dat klinkt misschien ver weg en de meeste huizen zijn ook pas na 2030 aan de beurt om aardgasvrij te worden. Maar nu de prijzen iedere dag stijgen en de energierekening steeds hoger dreigt te worden, rijst de vraag: is er een manier om sneller van het gas af te komen?

Het antwoord is gelukkig ja: je kunt ook nu zelf al veranderingen in je huis aanbrengen die ervoor zorgen dat je minder afhankelijk bent van gas. Wij nemen je mee in de stappen die je nu al kunt zetten naar een woning zonder gas!

Waarom van het gas af?

Het is de bedoeling dat we ons huis op een steeds duurzamere manier gaan verwarmen. Deze duurzame energie komt in de plaats van aardgas bij bijvoorbeeld het koken en de verwarming van onze huizen. Hierdoor hebben we veel minder gas nodig. Maar waarom gaan we eigenlijk massaal van het gas af? Dat komt door afspraken die gemaakt zijn in het klimaatakkoord. Het doel is namelijk om Nederland steeds duurzamer te maken. Een van de stappen om dat te doen is minder fossiele brandstoffen, zoals aardgas, te gebruiken.

De eerste stappen naar woningen zonder gas worden al gezet. In nieuwbouwwoningen worden bijvoorbeeld geen gasaansluitingen aangelegd. In 2030 moet het eerste deel van de huizen van het gas losgekoppeld zijn, waarna in 2050 in geen enkel huis meer gas gebruikt wordt.

Stappenplan

Denk je nu: allemaal leuk en aardig dat we in 2050 om moeten zijn, maar ik wil nu al iets doen? Daarvoor hebben we een stappenplan, waarin we vertellen welke stappen je nu al kunt zetten om minder gas te gebruiken en langzaamaan over te stappen op duurzame installaties.

1. Controleer je isolatie

Weet je hoe het in jouw huis zit met de isolatie? Op welke manier is je huis geïsoleerd en hoe goed is dit eigenlijk? Grote kans dat je daar eigenlijk niet bij stilstaat. Daarom is het belangrijk om voordat je van het gas af gaat de isolatie in je dak, buitenmuren en de vloer van de begane grond (kruipruimte) en het soort glas in de ramen controleert. Is je huis in 2000 of later gebouwd? Dan is je huis waarschijnlijk al goed geïsoleerd.

Het isoleren van je huis is belangrijk omdat je in een goed geïsoleerd huis veel minder energie nodig hebt om je huis te verwarmen en warm te houden. Ook is je huis dan klaar voor het gebruik van bijvoorbeeld een warmtepomp. Om je huis aardgasvrij te maken heb je op z’n minst deze soorten isolatie nodig:

  • Spouwmuurisolatie
  • Goede of zeer goede vloerisolatie
  • Goede of zeer goede dakisolatie
  • HR++ glas in de ramen van woonruimtes en slaapkamers

2. Check je ventilatie

Zet je ook graag een raam open voor frisse lucht in huis? Die verse lucht is natuurlijk goed voor je gezondheid, maar kost ook energie. Om de temperatuur in huis aangenaam te houden, moet die frisse lucht namelijk opgewarmd worden. Kijk daarom eens of je je huis op een slimmere manier kunt ventileren, waarbij je minder last hebt van tocht. Hierbij kun je denken aan winddruk-geregelde roosters of een ventilatie-unit in de woonkamer. Let ook op kieren en naden waardoor lucht binnenkomt.

3. De verwarming

Heb je nu een cv-ketel op aardgas? Dan is de kans groot dat je deze wil gaan vervangen door een duurzaam exemplaar, óf je krijgt een aansluiting op het warmtenet. Belangrijk is wel om nu alvast te controleren of je radiatoren groot genoeg zijn. Dit klinkt misschien raar, maar als je radiator te klein is dan kan deze niet voldoende warmte afgeven. In dat geval zijn er een aantal dingen die je aan kunt passen: een bestaande radiator vervangen door een grotere of dikkere radiator, één of meerdere radiatoren bijplaatsen of vloerverwarming aanleggen.

4. Stap over op elektrisch koken

In verhouding verbruik je met koken niet zo heel veel energie (twee tot drie procent van je jaarlijkse gasverbruik). Maar het kan toch een verschil maken als je koken op gas vervangt door een elektrisch alternatief. Ga je de keuken verbouwen? Dan is het natuurlijk slim om meteen over te stappen op elektrisch koken. Wil je dit nog niet? Laat dan in je meterkast alvast een aparte groep en een leiding naar de keuken aanleggen. Zo ben je alvast goed voorbereid.

5. Ga op zoek naar duurzame installaties

Is jouw huis helemaal klaar om van het gas af te gaan? Dan is het tijd om over te gaan naar de praktische zaken. Afhankelijk van het warmteplan in jouw wijk zijn er verschillende opties. Dit kan per stad en per wijk verschillen, dus controleer bij de gemeente wat op jouw situatie van toepassing is. Duurzame installaties waar je aan kunt denken zijn een (hybride) warmtepomp, zonnepanelen en een zonneboiler.

Op zoek naar subsidies

Ga je jouw woning verduurzamen en van het gas halen? Dan is het goed om stil te staan bij subsidies. De overheid en ook gemeenten willen duurzame initiatieven namelijk stimuleren en stellen daarom subsidies beschikbaar voor de aankoop van een duurzame installatie. Controleer wel van tevoren het warmteplan van jouw gemeente, omdat dit van invloed kan zijn op de installaties die je wel of niet nodig hebt. Wij zetten op een rij waar je wel of geen subsidie voor kunt krijgen:

  • Warmtepomp. Een warmtepomp is een apparaat dat gebruikt kan worden als alternatief voor een cv-ketel op gas. Warmtepompen halen warmte uit de lucht, bodem of het grondwater. Deze pompen zijn er in verschillende soorten. Zo is er een volledig elektrische warmtepomp of de hybride variant die werkt in combinatie met een cv-ketel op gas. Voor de aanschaf van een warmtepomp kun je subsidie krijgen. Hoe hoog die is, is afhankelijk van het soort warmtepomp dat je aanschaft, maar is tenminste 500 euro en kan oplopen tot meer dan 2500 euro. Wel moet je rekening houden met een aantal voorwaarden. Zo mag je huis bijvoorbeeld geen nieuwbouwhuis zijn.
  • Zonnepanelen. Voor zonnepanelen krijg je geen subsidie meer. Wel zijn er verschillende andere maatregelen en initiatieven die de aanschaf en het gebruik van zonnepanelen aantrekkelijker maken. Zo is er de energiebespaarlening die de mogelijkheid biedt om tegen voordelige voorwaarden te investeren. Voorwaarde van deze lening is wel dat je dit combineert met tenminste één andere energiebesparende maatregel van de maatregelenlijst. Denk daarbij bijvoorbeeld aan dakisolatie, een warmtepomp of een zonneboiler. Heb je zonnepanelen? Dan kun je de btw over de aankoop en installatie hiervan terugvragen bij de Belastingdienst.
  • Isolatie. Voor het isoleren van je koopwoning kun je subsidie aanvragen. Sterker nog, vanaf 1 januari is het de ISDE-subsidie voor isolatiemaatregelen verhoogd van 20 naar 30 procent van de gemiddelde totale investeringskosten. Deze verhoging geldt alleen voor maatregelen die ook daadwerkelijk in 2022 uitgevoerd worden, dus ben je van plan te gaan isoleren? Dan is dit zeker aantrekkelijk. Let wel op dat je ook hier aan voorwaarden moet voldoen. Zo moet je binnen een jaar twee of meer delen van je huis laten isoleren, dus bijvoorbeeld je dak en buitenmuren of vloer en ramen. Maar je kunt ook één isolatiemaatregel combineren met een warmtepomp, zonneboiler of aansluiting op het warmtenet. Maar net wat jou beter uitkomt dus. Ook hier kun je gebruik maken van de energiebespaarlening.
  • Zonneboiler. Zonneboilers zijn apparaten die gebruikt worden om water te verwarmen met zonlicht. Een zonneboiler kan ervoor zorgen dat je bijna de helft van het energieverbruik voor warm water bespaart. Wil je een zonneboiler aanschaffen? Dan hebben we goed nieuws, want ook hiervoor kun je subsidie krijgen. Ook dit apparaat valt onder de ISDE-subsidie. Net als bij de andere maatregelen gelden hier ook voorwaarden. Zo geldt deze subsidie alleen voor bestaande woningen en dus niet voor nieuwbouw. Hoeveel subsidie je krijgt is afhankelijk van het apparaat dat je hebt.

Handige sites

Op verschillende sites is meer informatie te vinden over het verduurzamen en het energiezuinig maken van je huis. Zo staat er op Milieucentraal informatie over energiezuinige alternatieven, subsidies en andere praktische zaken en kun je er kijken hoe goed de isolatie van je huis is. Andere handige sites met praktische informatie zijn:

Bron | Rijksoverheid, Milieucentraal, Duurzaam Thuis

Nynke KooyGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden