MT29 M29 Lekker eten Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

PREMIUM

Van (h)eerlijke cashewnoten tot zomerse mocktails

De leukste items, recepten en nieuwtjes voor iedereen die van lekker eten houdt.

MT29 M29 Lekker eten Beeld

RECEPT

Franse bonensalade

Voor 4 personen

  • 600 g sperziebonen, afgehaald
  • 200 g edamame boontjes (koelvers of diepvries) voor de dressing
  • 1 el mosterd
  • 1 teen knoflook, uit de pers
  • 1 sjalotje, uiterst fijn gesnipperd
  • 1 el wittewijnazijn
  • 4 takjes dragon, blaadjes, fijngehakt
  • 2 tl vloeibare honing
  • 3-4 el lekkere olijfolie eventueel erbij
  • 100 g geroosterde amandelen

Kook de sperziebonen in ruim water met zout beetgaar. Meng alle ingrediënten in het bakje van de staafmixer tot een lobbige dressing. Giet de sperziebonen af, schep de edamame boontjes erdoor en daarna de dressing. Serveer lauwwarm en garneer evt. met amandelen.

MT29 M29 Horizontale lijn groen Beeld
MT29 M29 Lekker eten Beeld
  1. Blokje om
    Perfect als picknickkleed of voor op tafel: katoenen tafelkleed en placemats met een lichtblauw gingham-ruitje.
    Tafelkleed € 14, placemats € 4 per 2 stuks (primark.com).
  2. Overwegend bewolkt
    Op elk bord en op elke koffiebeker van dit lichtblauwe servies staat een ander wolkje. De hand­gemaakte borden en mokjes zijn afgewerkt met een gouden randje.
    Borden Cloud € 52,95 per 4, mokken Cloud € 46,50 per 4 (klevering.nl).
MT29 M29 Horizontale lijn groen Beeld
MT29 M29 Lekker eten Beeld

Vragen aan

Hayo de Feijter

Roel, Freek en Hayo van Johnny Cashew zetten zich in voor cashewnoten die geen omweg maken. Meer dan de helft van de cashewnoten die wij eten komt uit Afrika. Die noten worden na het oogsten verscheept naar Azië om daar te worden gepeld. Dat kan anders en beter, vinden de Johnnies.
Info: johnnycashew.com en @cashew.johnny

Hoe kwamen jullie op het idee?

“Toen ik in Tanzania woonde, kocht ik altijd langs de weg cashewnoten. Ik hoorde dat deze noten in Azië worden gepeld en dus een waanzinnige omreis maken van zo’n 12.000 kilometer. Noten lokaal laten pellen, scheelt bijna zestig procent uitstoot!”

Hoe zetten jullie je in voor Zero Poverty?

“Onze boeren krijgen boven op de notenprijs een Fair Trade-­premie. Ook voor de bijna zeshonderd pelsters bij onze partner Mama Cashew willen we zorgen voor een leefbaar inkomen.”

Waarom zitten er gebroken noten in de zakjes?

“Tijdens het pellen breken er altijd wel een paar. In de conventionele industrie worden die afgekeurd. Wij stoppen ze gewoon in het zakje en kunnen zo de hele productie afnemen. Dat zorgt ervoor dat Mama Cashew een fatsoenlijk loon aan hun pelsters kan betalen.”

MT29 M29 Horizontale lijn groen Beeld
MT29 M29 Lekker eten Beeld

Wereldreis

In De Vega Atlas neemt Isabel Boerdam (van de blog De Hippe Vegetariër) je mee op wereldreis. Vega(n) inspiratie verzekerd met 160 recepten uit alle windstreken - van Afghanistan tot Zweden.
De Vega Atlas van Isabel Boerdam € 35 (Carrera).

MT29 M29 Horizontale lijn groen Beeld
MT29 M29 Lekker eten Beeld
  1. Krakend verse kers
    Waterkers doet het door zijn lichtpeperige smaak prachtig in combinatie met botersla, jonge kropsla, veldsla en met vette vis, blauwe kaas, zoete aardappel en gebrande noten. Vrijwel alle waterkers in Nederland is afkomstig van biologische teler De Klispoel, die is gespecialiseerd in deze bladgroente. Zoals de naam al aangeeft, wordt waterkers in fris, stromend (bron)water geteeld. De plantjes zijn vrij kwetsbaar, daarom worden ze na het oogsten razendsnel verpakt en liggen ze de volgende dag al kraakvers in de supermarkt.
  2. Mojito zonder kater
    Het wordt de zomer van de alcoholvrije drankjes. Dat betekent niet dat we alleen maar aan de frisdrank en de sapjes gaan, we gaan juist op ontdekkingstocht in het alcoholvrij segment. Er is op dit moment een hausse aan alcoholvrije of alcoholarme versies van allerlei sterke dranken, biertjes, wijnen, ciders en bubbels, de een nog spannender dan de andere. Denk aan knalgroene absinth, roze strawberry ginsin, Aperitif Rosso (een alternatief voor vermouth) en gele Limonzero (een 0.0 limoncello). Je maakt er de lekkerste cocktails en zomermixjes mee.
Beanca de GoedeGetty Images
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden