null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Van dromen tot hun grootste inspiratie: drie vragen aan 6 vrouwelijke politici

Nu ze vol in de verkiezingsstrijd zitten, willen we álles weten van deze vrouwelijke politici. We legden elk van hen achttien vragen voor, waarvan zij er een aantal uit mochten kiezen.

We geven je van elke vrouwelijke politici, de interessantste, leukste of meest bijzondere drie antwoorden. De overige antwoorden kun je lezen in Margriet 2021-11.

null Beeld Hollandse Hoogte /  ANP
Beeld Hollandse Hoogte / ANP

Renske Leijten (SP)

Renske Leijten (41) is namens de SP lid van de Tweede Kamer en woordvoerder Financiën, Europa en de EU. Ze is nummer twee op de kandidatenlijst. Renske is getrouwd en heeft twee zoons.

Welke vraag zou je willen dat jou werd gesteld?

“Dan ga ik voor: ‘Welk advies zou je aan je jongere ik geven?’ In mijn geval zou dat zijn: ga nog wat meer van de wereld zien na je afstuderen, in plaats van meteen de politiek in te gaan. Ik had graag nog een paar jaar als docent Nederlands voor de klas willen staan, dat had ik leuk en relevant gevonden.”

Wat is de gekste droom die je ooit had?

“Ik heb net de ondervragingen achter de rug in de toeslagenaffaire, waarbij de Belastingdienst talloze ouders heeft gedupeerd. Als ik me ergens in vastbijt, werkt dat ’s nachts door. Laatst droomde ik dat alle ondervraagden in koor ‘sorry!’ riepen. Maar meestal onthoud ik mijn dromen niet, hoor.”

In welke film zou je een hoofdrol willen spelen?

“In Flodder! En dan de rol van de mannelijke Kees. Vroeger wilde ik ook zo’n huishouden hebben. De Flodders houden zich lekker niet aan de regels. Iedereen spreekt er schande van, maar stiekem willen ze dat ook. Het is allemaal op het randje van wat niet mag, maar toch zijn het geen slechte mensen. De tegenstelling tussen de bekakte villawijk en de volkse familie is tof. Het schuurt lekker dicht langs het leven.”

null Beeld Hollandse Hoogte /  ANP
Beeld Hollandse Hoogte / ANP

Nevin Özütok (GroenLinks)

Nevin Özütok (60) is lid van de Tweede Kamerfractie van GroenLinks. Ze houdt zich bezig met Binnenlandse Zaken, Emancipatie en Koninkrijksrelaties. Ze is nummer zeventien op de kandidatenlijst. Nevin is vrijgezel.

Wie heeft een belangrijke rol gespeeld in wie je nu bent?

“Dat is Saniye, mijn buurvrouw toen ik als kind nog in Turkije woonde. In onze wijk lag de riolering open. Ik moest altijd opletten dat mijn zusjes er niet in zouden vallen. De gemeente deed er niets aan. Saniye is toen langs de deuren gegaan met een petitie, om de gemeente tot actie te bewegen. Ik mocht met Saniye mee op pad, zij leerde me wat ik tegen de bewoners moest zeggen om hun handtekening te krijgen. Binnen drie weken kwamen grote machines onze straten binnen om de riolering aan te passen. Saniye is later wethouder geworden. Zij inspireerde mij enorm. Je hoeft onwenselijke situaties niet te accepteren, je kunt zelf het verschil maken.”

Hoe zou je willen worden herinnerd?

“In de grondwet staat dat iedereen gelijk is en dat discriminatie wegens godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht of op welke grond dan ook niet is toegestaan. Ik ben bezig om daar handicaps en seksuele gerichtheid aan toe te voegen. Dat zou de kroon op mijn werk zijn. Hoe mooi is het om een blijvende bijdrage aan de grondwet te kunnen leveren?”

Waar heb je spijt van?

“Dat ik te lang in een slechte relatie ben gebleven. Mijn toenmalige partner had onredelijke eisen en er ging dreiging van hem uit. Ik koos voor de lieve vrede, maar leverde daardoor te veel van mezelf in. Psychisch geweld is net zo schadelijk als fysiek geweld, daarom maak ik me er hard voor om dit ook strafbaar te maken.”

null Beeld Hollandse Hoogte /  ANP
Beeld Hollandse Hoogte / ANP

Kirsten van den Hul (PvdA)

Kirsten van den Hul (44) is Tweede Kamerlid van de PvdA en is woordvoerster Onderwijs, Wetenschappen, Media, Emancipatie, Buitenlandse handel en Ontwikkelingssamenwerking. Ze is nummer dertien op de kandidatenlijst. Kirsten is getrouwd.

Waar heb je spijt van?

“Dat ik nooit aangifte heb gedaan toen ik werd mishandeld door mijn ex-partner. Daarom wil ik als politica de drempel van het melden van huiselijk geweld zo laag mogelijk maken. Zo diende ik laatst een voorstel in om slachtoffers van huiselijk geweld tien dagen verlof te geven. Uit ervaring weet ik hoeveel er op je afkomt als je uit zo’n relatie stapt. Hopelijk motiveer ik andere slachtoffers om wél aangifte te doen en hulp te zoeken. Daders moeten verantwoordelijk worden gehouden en door geen hulp te zoeken deed ik mezelf tekort.”

Wie mis je?

“Mijn oma die tien jaar geleden is overleden. Ze werd geboren in een tijd dat vrouwen geen kiesrecht hadden. Als boerendochter uit Groningen heeft ze haar school nooit kunnen afmaken. Dat ik Kamerlid ben, had haar zo trots gemaakt. Helaas heeft ze dat niet meer mogen meemaken. Ik vind het bijzonder dat er in twee generaties tijd zo’n grote sprong gemaakt kan worden. In mijn maidenspeech heb

ik mijn oma dan ook aangehaald. Zij is voor mij het symbool van verandering

en de reden waarom ik knok voor kansengelijkheid in het onderwijs.”

Wat was het beste advies dat je ooit van iemand kreeg?

“‘Wees nooit bang om groots te dromen.’ Dat advies kreeg ik op de basisschool van juf Brenda en juf Hannie. Ik droomde ervan om de wereld te verkennen. ‘Gewoon doen, er is niets mis mee om hoog te mikken,’ zeiden zij. Dat is uitzonderlijk, want vooral meisjes krijgen vaak te horen dat ze bescheiden en niet bazig moeten zijn, en vooral niet hoog van de toren moeten blazen. Ga ervoor en vertrouw op je eigen stem, dat is wat deze juffen mij leerden.”

Lees ook:

Zó kun jij zorgen voor meer vrouwen in de Tweede Kamer

null Beeld Hollandse Hoogte /  ANP
Beeld Hollandse Hoogte / ANP

Agnes Mulder (CDA)

Agnes Mulder (47) is namens het CDA lid van de Tweede Kamer en woordvoerder Energie, Klimaat en Duurzaamheid. Ze is nummer acht op de kandidatenlijst. Ze woont in Drenthe.

Wie heeft een belangrijke rol gespeeld in wie je nu bent?

“Mijn altijd vrolijke, liefdevolle moeder, Marjan. Onze gesprekken gingen vaak over politiek. Op de middelbare school gingen we met de klas naar Den Haag en daar begon mijn interesse. In de brugklas moest ik kiezen tussen havo en atheneum. Mijn moeder liet de keuze aan mij over, bekeek mijn rapport en zei enkel: ‘Nou, je moet er nog wel wat voor doen.’ Het volgende rapport waren al mijn vakken een punt hoger. Zo weet mijn moeder mij altijd te prikkelen.”

Heb je weleens iets meegemaakt wat niet te verklaren valt?

“Al een poos mijmerde ik over verdieping en waarin ik die zou kunnen vinden. Op een ochtend dacht ik aan verdieping in mijn geloof. Een koffieafspraak liep anders dan gepland, waardoor ik eerder thuis was. Ik vergat de huissleutel in mijn voordeur en de postbode belde aan om me daarop te wijzen. We kletsen wat over mijn werk en ineens zei hij: ‘Ik zie een bevlogen volksvertegenwoordiger. Je zou het boek moeten lezen The power of positive thinking, van dr. Norman Vincent Peale.’ ‘Van Hour of power,’ antwoordde ik, waarop hij zei: ‘Ja, je bent geliefd.’ Een brok in mijn keel. Ik had niet eens thúís moeten zijn op dat moment, had mijn sleutel niet in het slot moeten laten zitten, dan belt de postbode aan met een gouden advies. Het boek bleek een schot in de roos. Onverklaarbaar.”

Welke vraag zou je willen dat je werd gesteld?

“‘Hoe kun je in coronatijd het goede doen voor je vader die dement is?’ Ik vind dat een zoektocht, doe wat ik kan en ben onder de indruk van het personeel dat mijn vader zo liefdevol verzorgt.”

null Beeld Pim Ras Fotografie
Beeld Pim Ras Fotografie

Jeanet van der Laan (D66)

Jeanet van der Laan (41) is D66-wethouder en is nummer dertien op de kandidatenlijst voor de Tweede Kamerverkiezingen. Ze is getrouwd en moeder van drie jongens.

Wie heeft een belangrijke rol gespeeld in wie je nu bent?

“Die rol dicht ik mijn ouders toe. Ze leven nog gelukkig samen. Het zijn Bollenstrekers, nuchter en hardwerkend. ‘Kan ik niet ligt op het kerkhof, ken ik niet ligt ernaast,’ zeggen ze vaak. Het maakt dat ik tijdens een struggle altijd een manier zoek waarop iets wél lukt.”

Wat was het beste advies dat je ooit van iemand kreeg?

“In mijn voetbaltijd, tijdens een verbaal conflict met andere teamgenoten, was het bondscoach Andries Jonker die mij apart nam en zei: ‘Bepaal zorgvuldiger de toon en het moment waarop je iets zegt en je kunt het gebruiken om mensen aan je te binden in plaats van ze er verbaal mee neer te slaan.’ Nu, in de politiek, volg ik zijn advies nog steeds: hoe breng ik iets en wanneer breng ik het? Zo breng ik stevige inhoud met behoud van de relatie.”

Welke vraag zou je willen dat je werd gesteld?

“‘Waarom wil je überhaupt naar Den Haag?’ Omdat het vuur in me niet te stoppen is. Met alle polarisatie die ik nu zie, wil ik me sterk maken voor verbinding door fairplay in de politiek. Met de focus op onderwijs, sport en preventie natuurlijk.”

null Beeld Hollandse Hoogte /  ANP
Beeld Hollandse Hoogte / ANP

Ockje Tellegen (VVD)

Ockje Tellegen (46)is namens de VVD lid van de Tweede Kamer en woordvoerder Medisch ethische vraagstukken. Ze is nummer tien op de kandidatenlijst. Ockje heeft vier kinderen en een vriend.

Wat was een moment met een gouden rand?

“Vorig jaar maart kreeg mijn broer Jan-Willem corona. Hij raakte ernstig ziek en werd opgenomen op de IC van het Leids Universitair Medisch Centrum. Acht dagen lang lag hij in coma en aan de beademing. Ik fungeerde als schakel tussen artsen en familie. Ik zat met de kinderen in de auto toen hij zelf opbelde om te vertellen dat hij wakker was. Ik heb de auto toen aan de kant gezet en even heel hard gehuild van opluchting. Zo snel als hij heel ernstig ziek werd, zo goed en snel is hij gelukkig hersteld.”

Wat was het beste advies dat je ooit van iemand kreeg?

“‘Blijf trouw aan jezelf en volg je eigen kompas.’ Een wijsheid van mijn moeder. Misschien enigszins een open deur, maar in mijn werk komt het vaak van pas. Geregeld word je aan het twijfelen gebracht, wordt geprobeerd je andere standpunten te laten innemen. Op dat soort momenten gonst de raad van mijn moedertje door mijn hoofd.”

Welke vraag zou je willen dat je werd gesteld?

“Ha! De vraag ‘Heb je zin in een gin-tonic?’ mag mij wel vaker worden gesteld!”

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Tekst | Anne Broekman en Nicole Gabriëls

Beeld | ANP, Getty Images

Redactie MargrietGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden