Dáár keek Queen Elizabeth graag naar op tv. Beeld Buckingham Palace via Getty Imag
Beeld Buckingham Palace via Getty Imag

Van dit tv-programma was Queen Elizabeth groot fan (en je kent het vast nog)

Tussen 1990 en 1995 werd een tv-programma ongekend populair. Niet alleen je buurvrouw, maar zelfs Queen Elizabeth keek er graag naar. Gaat er een belletje rinkelen bij Bucket, of beter gezegd: Bouquet?

Niet alleen in Engeland, maar ook in Nederland kon je in de jaren negentig meegenieten met de avonturen van de snobistische Hyacinth Bucket in Schone Schijn (Keeping Up Appearances). Zelf sprak ze het uit als Bouquet, want dat klonk extra chic. Hyacinth schaamde zich kapot voor haar ‘arme familie’. Haar grote droom was bij een rijkere klasse horen.

Interview met Patricia Routledge op tv

De serie bestaat inmiddels dertig jaar en dat levert goed nieuws op voor de fans van Hyacinth. Patricia Routledge, die de rol van Hyacinth vertolkte, geeft een zeldzaam interview bij Channel5. Dat is uniek, want sinds ze uit de schijnwerpers is gestapt, is ze bijna nooit meer gespot door haar fans. Afgelopen weekend werd het interview uitgezonden in het Verenigd Koninkrijk. In de special Keeping Up Appereances: 30 years of Laughs liet Patricia weten dat Queen Elizabeth dól was op deze grappige serie uit de jaren negentig. Ook paus Benedictus XVI was groot fan. “We waren een van de favoriete sitcoms van de koningin, wat prachtig was. Ze genoot er heel erg van. Hyacinth zou onvoorstelbaar gevleid zijn, en geef haar eens ongelijk,” aldus Patricia.

Hyacinth’s droom om bij een rijkere klassere te horen, kwam in 2017 uit. Niet in haar snobistische rol dan, maar wel voor Patricia zelf. Ze werd op 87-jarige leeftijd geridderd. Vanaf dat moment werd ze verheven tot de adelstand en mocht ze eindelijk ‘dame’ voor haar naam zetten. Dat zou haar eigen personage Hyacinth natuurlijk ook fantastisch (en de hoogste tijd) gevonden hebben.

Beroemde momenten uit Schone Schijn

Het AD zette iconische momenten van Schone Schijn op een rijtje. Ken je de verhaallijn nog waarbij Hyacinth vrijwel dagelijks werd opgebeld door allerlei vreemden? Haar woning werd vaak verward met een Chinees restaurant, omdat haar telefoonnummer verdacht veel leek op dat van het restaurant. Dit leidde tot grote ergernis bij Hyacinth. Op de ongewenste telefonische bestellingen antwoordde ze meestal dat ze ‘geen aanbieding had voor pikante garnalen.’

Hyacinth had het af en toe hoog in de bol. Zo dacht ze over een bijzonder groot muzikaal talent te beschikken, maar haar man Richard kreeg er letterlijk hoofdpijn van. Deze en vele andere lachwekkende tv-momenten van Schone Schijn staan bij velen in het geheugen gegrift.

Saskia WinkensBuckingham Palace via Getty Imag

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden