null Beeld Getty Images, Shutterstock.
Beeld Getty Images, Shutterstock.

PREMIUM

Van digitaal nalatenschap tot digitale opruimbeurt

Dit zijn de laatste nieuwtjes en leuke weetjes op onlinegebied.

null Beeld

Goed geregeld

Om je op weg te helpen met je digitale nalatenschap heeft uitvaartverzekeraar Dela een handige checklist samengesteld (deze vind je op dela.nl), waarin staat wat je nu al zelf kunt regelen. Ook vind je op de website voor elk social mediakanaal een aparte handleiding.

MT39 M39 En ook nog Beeld

3 vragen aan Lucienne van der Geld

Lucienne van der Geld is expert in digitaal erfrecht.

Digitale nalatenschap, wat houdt dat in?

“Alles wat je digitaal achterlaat. Denk aan foto’s, video’s, berichten, documenten, social media-accounts, maar ook profielen bij webwinkels, abonnementen bij streamingdiensten en tegoeden.”

Waarom is het belangrijk dit goed te regelen?

“Als iemand overlijdt, is het voor nabestaanden een flinke klus om uit te zoeken wat voor digitale bezittingen iemand heeft en alle accounts te wijzigen of verwijderen, zeker als er geen inloggegevens beschikbaar zijn. Er bestaat een risico op identiteitsfraude als die profielen blijven bestaan.”

Hoe kun je dit doen?

“Door iemand in je testament aan te wijzen, die toegang krijgt tot je digitale gegevens en wachtwoorden. Vermeld wat er moet gebeuren. Zelf een document opstellen kan ook, maar dit kan als niet rechtsgeldig worden aangemerkt.”

null Beeld

Tip

Op chatdienst WhatsApp kun je voortaan zelf instellen wie je profielfoto, infotekst en ‘laatst gezien’-status mag zien. Ga daarvoor eerst naar instellingen, dan naar account en vervolgens privacy. Hier kun je kiezen voor ‘mijn contacten, behalve…’.

Echt of nep?

Afgelopen jaar werden in ons land zo’n 26.000 valse bankbiljetten aangetroffen. Wie de echtheid van zijn briefgeld wil controleren, kan op meerdere zaken letten, zoals het watermerk en de zilverkleurige streep. Maar veel handiger is de nieuwe Check je biljet-app van De Nederlandsche Bank. Hiermee scan je het biljet, en zie je vanzelf of het een echt exemplaar is.
Voor iOS en Android.

null Beeld

Digitale opruimbeurt

Staat je mobiele telefoon ook zo bomvol met vakantiefoto’s, leuke filmpjes, apps en andere - misschien wel nutteloze - bestanden? Dan is het hoog tijd om orde te scheppen in de chaos met een digitale opruimbeurt. Tips hoe je dit het beste aanpakt lees je op margriet.nl/telefoon-opruimen.

Tara BeckGetty Images, Shutterstock.

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden