Margriet logo
Krimpflatie Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Van deze producten kreeg de Consumentenbond de meeste klachten over krimpflatie

Meer betalen, maar minder krijgen: de Consumentenbond kreeg ruim 1500 meldingen binnen, waarvan 900 over krimpflatie gingen. Consumenten zijn ontevreden over de prijsstijgingen, terwijl de inhoud van verpakkingen daalt. Over deze producten kwamen de meeste klachten binnen.

Krimpflatie is officieel geen economische term, maar wordt gebruikt om te beschrijven wat er in de winkels gebeurt zodra de prijzen stijgen: je krijgt minder voor hetzelfde geld.

Vaakst genoemde producten

Bij het meldpunt van de Consumentenbond werden een aantal producten het vaakst genoemd. We zetten hieronder de vaakst genoemde producten op een rij, waarbij de prijs is gestegen, maar de inhoud is gedaald.

  • Karvan Cévitam: Dit product werd het vaakst genoemd, bijna 400 keer. De inhoud van de flessen siroop ging van 750 ml naar 600 ml, terwijl de prijs maar met € 0,10 daalde. Daardoor betalen consumenten per 100 ml 22 procent meer.
  • Kuipje Gouda’s Glorie Volle pond: In dit kuipje zit nog maar 500 gram in plaats van 600 gram. De prijs steeg van € 1,85 naar € 2,49, een prijsverhoging van 62 procent per 100 gram.
  • Hema Koffiepads: In een zak zitten nog maar 40 pads in plaats van 46. Terwijl de prijs omhoog ging van € 3,00 naar € 3,50, een stijging van 34 procent per koffiepad.

Bij andere producten bleef de prijs hetzelfde, terwijl de inhoud daalde.

  • Lay’s Chips: Een zak ging van 225 gram naar 200 gram.
  • Verkade Nobo Sprits: De inhoud van dit product ging van 200 gram naar 150 gram.
  • Swiffer Vloerdoekjes: De inhoud van dit doosje ging van 40 naar 34 doekjes.

Krimpflatie komt overigens niet alleen voor bij A-merken. De Consumentenbond kreeg ook meldingen over huismerkproducten, zoals de borrelhapjes en tapas van Albert Heijn, Jumbo, Lidl en Plus.

Oneerlijke prijsstijgingen

Sandra Molenaar, directeur Consumentenbond legt op de website van de organisatie uit dat deze meldingen laten zien dat de consumenten niet blij zijn met de prijsverhogingen. Hiermee zijn de verhoudingen oneerlijk. “Daarom vragen wij aan de Autoriteit Consumenten & Markt om de werkwijze van producenten en supermarkten te toetsen aan de Wet Oneerlijke Handelspraktijken. Als er extra inhoud in een verpakking zit, zetten fabrikanten dit wel groot op de verpakking. Dus ook bij een verminderde inhoud zouden fabrikanten iets op de verpakking moeten zetten. Dan zijn consumenten in ieder geval gewaarschuwd.”

Dat de inhoud krimpt, heeft volgens de fabrikanten te maken met de stijgende energie-, transport- en grondstofkosten. Om de producten niet te veel in prijs te laten stijgen, stoppen ze minder inhoud in de verpakking. Ook een vernieuwde receptuur en het tegengaan van verspilling worden door fabrikanten als redenen aangehaald voor een kleinere inhoud.

Zo herken je een goede aanbieding

Aanbiedingen zijn verleidelijk. Zeker in deze tijd waarin de prijzen van producten de pan uit rijzen. Pas op, zegt budgetcoach Carolien Vos, niet elke aanbieding is daadwerkelijk een goede. Waar moet je op letten bij aanbiedingen? Dat legt ze uit in deze video.

Sanne van de WeteringGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden