null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Van de kat uit de boom kijken tot gek op gezelschap: déze vier soorten introvert bestaan er

Kun jij in het juiste gezelschap heel druk zijn, maar ben je in andere situaties juist heel afwachtend? Of zie je jezelf wel als introvert, maar niet als verlegen? Dat kan goed kloppen. Er bestaan namelijk vier verschillende soorten introvert.

We leggen het je uit.

Vier soorten introvert

Veel mensen denken dat introverte personen verlegen en stil zijn. Dat zijn vooroordelen die niet altijd hoeven te kloppen en daarnaast ook niet negatief hoeven te zijn. Een introvert persoon krijgt meer energie door tijd voor zichzelf te hebben en kan overgestimuleerd raken door prikkels. Herken jij jezelf hier wel in, maar op bepaalde vlakken ook niet? Dat kan. Volgens psycholoog Jonathan Cheek bestaan er namelijk de onderstaande vier soorten introvert.

1. Afwachtend

Kijk jij het liefst de kat uit de boom? Dan zou je heel goed een afwachtende introvert kunnen zijn. Je kunt stil op anderen over komen, omdat je liever eerst goed nadenkt voordat je iets zegt. Daarnaast heb je gewoon iets meer tijd nodig om jezelf om je op je gemak te voelen bij anderen. Maar als je eenmaal vertrouwd bent met bepaalde mensen, dan kun je helemaal jezelf zijn en ben je vaak helemaal niet meer zo stil.

2. Sociaal

Een sociaal introvert is iemand die liever alleen is, dan bij grote sociale gelegenheden of groepen. Je bent niet stil of verlegen, maar je haalt gewoon veel meer energie uit tijd voor jezelf. En positief nieuws: mensen die veel alleen zijn, staan beter in contact met hun emoties, zijn productiever én hebben meer zelfreflectie. Er is dus helemaal niks mis mee om na een verjaardag de rest van het weekend lekker tijd voor jezelf te nemen.

Lees ook:

Déze dingen herken je als je introvert bent

3. Angstig

Grote roepen, nieuwe mensen, drukke locaties: een angstige introvert vermijdt dit liever. Het gevaar hierbij is wel dat je hierin kunt doorslaan en eenzaam kunt worden. Probeer daarom af en toe om er toch op uit te gaan. Trek je het niet? Ga dan eerder weer weg en neem daarna voldoende rust om bij te komen.

4. Denker

Ben jij dol op tijd met anderen doorbrengen? Dan pas je misschien niet direct in het standaard plaatje van een introvert. Toch kun je in dit geval wel een denkende introvert zijn. Je vindt gezelschap wel fijn, maar kunt al snel in je eigen gedachtes verdwalen. Het werkt voor dit type introvert vaak goed om altijd een opschrijfboekje bij zich te hebben of een dagboek bij te houden om al die gedachtes te ordenen.

Bron | NSMBL, Psychologie Magazine, Edu Advisor

Beeld | Getty Images

null Beeld

Margriet 45 ligt nu in de winkel! Daarin lees je onder andere een interview met Tooske Ragas, gesprekken met moeders en dochters over vrouw-zijn toen & nu, de mooiste herfstwandelingen én antwoorden op 20 vragen over (gezond) gewicht. Haal ‘m snel in huis of bestel deze Margriet online zonder verzendkosten.

Maryse de BruijneGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden