Margriet logo
Dit wil je weten over glasvezel. Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Van de aanleg tot voor- en nadelen: dit wil je weten over glasvezel

Je hoort tegenwoordig veel over glasvezelinternet. Misschien zijn ze bij jou in de straat al bezig geweest met de aanleg van glasvezel. Wat is glasvezel eigenlijk? En wat heb je eraan?

Door glasvezelkabels kan data snel verstuurd worden. We hebben het dan niet over ‘gewoon snel’ maar over de snelheid van het licht. Veel sneller dus dan met een kabel- of dsl-verbinding. Om deze reden is glasvezel erg populair en wordt het op steeds meer plekken aangelegd voor internet, tv- en telefoonverbindingen.

Glasvezel in de jaren ‘60

Het woord zegt het al: glasvezel is vezel van glas. Het is ontzettend dun, vergelijkbaar met haar. Je denkt misschien dat glasvezel een van de nieuwste innovaties van de afgelopen jaren is, maar niets blijkt minder waar: volgens KPN bestaat deze techniek al meer dan vijftig jaar. Charles Kao ontwikkelde in de jaren ‘60 een techniek waarmee hij licht transporteerde door dunne vezels van glas. Door lasers toe te voegen aan deze technologie vond hij een manier om supersnel data te transporteren.

Voordelen van glasvezel

Een van de grote voordelen van glasvezel is dus de snelheid. Zo is de upload- en downloadsnelheid gelijk. Met andere woorden: je kunt net zo snel iets versturen als iets downloaden.

Is er al glasvezel op mijn adres?

Onderzoeksbureau Stratix houdt een ‘glaskaart’ bij waarop je kunt zien waar in Nederland al glasvezel ligt. Ook kun je bij de glasvezelleggers checken of glasvezel gelegd kan worden op jouw adres. Dit kun je controleren bij:

  • KPN NetwerkNL (verschillende providers)
  • DeltaFiberNetwerk (vooral Delta en Caiway)
  • E-fiber (onder andere Stipte en Freedom Internet)
  • Glaspoort (samenwerking KPN en ABP)
  • T-Mobile / Open Dutch Fiber

Er ligt nog geen glasvezel in mijn wijk

Als er nog geen glasvezel in je wijk ligt, kun je eerst zelf onderzoeken of daar plannen voor zijn. Hiervoor kun je terecht bij glasvezelpartijen. Er zijn in Nederland verschillende commerciële partijen die glasvezel verzorgen. Dat betekent dat er geen algemene plek of website is waarop alle activiteiten rondom glasvezel van verschillende partijen te vinden zijn. Raadpleeg ook hiervoor een van de de glasvezelpartijen hierboven.

Hoelang duurt de aanleg van glasvezel?

Ben je van plan om glasvezel te nemen? Dan is het belangrijk om er rekening mee te houden dat het traject lang kan duren. Uit een panelonderzoek van de Consumentenbond blijkt dat mensen die aangesloten zijn op het glasvezelnetwerk tevreden zijn, maar dat de weg ernaartoe af en toe hobbelig was. De aanleg zelf duurt per wijk ongeveer drie tot zes maanden, maar tussen de eerste informatie en het gebruikmaken van écht snel internet kan soms een jaar zitten.

Zo werkt de aanleg van glasvezel

Er zijn verschillende stappen voor de aanleg van glasvezel. Tijdens de aanleg hoef je niet altijd thuis te zijn. We nemen de stappen met je door:

  • Eerst wordt glasvezel in de straat aangelegd. Om dit te doen worden de tegels uit de stoep gehaald, zodat de kabel gelegd kan worden.
  • De glasvezelkabel wordt ook van de straat tot aan het huis aangelegd. Met een speciale boor maken de leggers een smalle tunnel onder de tuin tot het huis. Hier komt de kabel in te liggen.
  • Voor de bovenstaande stappen hoef je niet thuis te zijn, maar na het leggen van de kabel is het wel belangrijk dat je thuis bent. Ze gaan dan namelijk de kabel door de buitenmuur naar binnen boren. Je kunt zelf bepalen waar je dat wilt.
  • Deze stap geldt alleen als je een abonnement hebt afgesloten bij een glasvezelprovider. Om te kunnen internetten moet de providermodem geïnstalleerd worden. Dit kun je zelf doen, maar ook laten doen door een monteur (vaak tegen betaling).

Hoeveel kost het aanleggen van glasvezel?

Wanneer glasvezel wordt aangelegd door KPN NetwerkNL, dan is dat vaak gratis als een hele wijk aangesloten wordt. Is er bij jou in de wijk al glasvezel, maar nog niet naar je huis? Dan moet je vaak wel betalen voor de aanleg. Bij andere glasvezelproviders werkt dit meestal op dezelfde manier. Als er al wel glasvezel in je wijk ligt, maar nog niet naar je huis, kunnen de kosten variëren van € 150 tot € 1500. Dit hangt af van de afstand tussen je huis en de kabels die er al liggen.

Glasvezel, DSL of kabel?

Is glasvezel altijd de beste optie? Dat hangt van een aantal (persoonlijke) factoren af. We zetten de voor- en nadelen van glasvezel, DSL en een kabel op een rij.

Glasvezel
Volgens de Consumentenbond is het voordeel van glasvezel dat het een hoge internetsnelheid heeft en dat de upload- en downloadsnelheid gelijk zijn. Het nadeel is dat het niet overal beschikbaar is. Is een snelle internetverbinding belangrijk voor je? Dan is glasvezel een goede optie, maar dan moet het wel aangelegd kunnen worden op je adres.

DSL
Het voordeel van DSL is dat het bijna overal beschikbaar is en dat er meerdere aanbieders zijn. Ook is het relatief goedkoop. Het nadeel van DSL is dat de afstand tot de wijkcentrale bepaald hoe snel je kunt internetten.

Kabel
Wanneer je gebruik maakt van een kabel, is het een voordeel dat het op veel plaatsen beschikbaar is. Ook wordt de snelheid niet beïnvloed door de afstand tot de wijkcentrale of een interactieve tv. Het nadeel is echter dat er maar weinig aanbieders zijn. Kabelinternet is vooral handig als je een snelle en stabiele internet- en tv-verbinding wil. Wel is het in de meeste gevallen duurder dan een DSL-abonnement.

Lisa MancheGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden