null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Van beschilderde eieren tot de paashaas: waar komen die paastradities vandaan?

Beschilderde en verstopte eieren, paastakken, de paashaas, het paasvuur: Nederland kent heel wat tradities rondom Pasen. Maar waar komen die allemaal vandaan? We zetten de herkomst van de vier bekendste paastradities op een rij.

Wist je dat de meeste daarvan al honderden jaren bestaan?

1. Eieren versieren, verstoppen en eten

Voor veel mensen is het schilderen en eten van eieren een van de belangrijkste paastradities. Maar waarom? Er zijn twee mogelijke redenen voor, vertelt cultuurtheoloog Frank Bosman aan NOS. Ten eerste zijn eieren natuurlijk een teken van vruchtbaarheid. En dat is toepasselijk, omdat we met Pasen vieren dat Jezus uit de dood is opgestaan. Dat zou volgens hem ook het idee zijn achter het verstoppen van paaseitjes. Vroeger deden ze dat met echte eieren in akkers: er werd gedacht dat de akkers dan weer vruchtbaar zouden worden. “Het was een soort van gebed. Een manier om af te dwingen dat er weer nieuwe gewassen zouden gaan groeien.” Een andere mogelijke verklaring, is dat de eieren met Pasen over waren vanuit de vastentijd. Dan mochten er geen vlees, eieren en zuivelproducten gegeten worden, terwijl de kippen natuurlijk wel eieren legden. De oude, overgebleven eieren werden niet meer opgegeten maar versierd.

Lees ook:

Smullen… dít kun je straks doen met je overgebleven paaseitjes

2. Paasvuren

Paasvuren zijn niet overal in Nederland een paastraditie, maar je hebt er vast wel eens van gehoord. Ze vinden hun oorsprong in het idee dat in de lente het land en het huis opgeruimd moesten worden. Alles wat niet meer bewaard hoefde te blijven, werd al in voorchristelijke tijd op een grote stapel gegooid om verbrand te worden. “Het staat ook voor afscheid van een tijd en het vuur staat ook voor vruchtbaarheid”, vertelt Ineke Strouken, oud-directeur van het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland, aan EenVandaag.

3. De paashaas

De paashaas heeft natuurlijk maar weinig te maken met de christelijke oorsprong van Pasen, maar toch is ‘ie in Nederland inmiddels wel ingeburgerd als paastraditie. De paashaas is ergens in Duitsland ontstaan, en is pas relatief laat in Nederland echt bekend geworden. Zo halverwege de negentiende eeuw namen Duitse migranten de traditie mee naar ons land. Zij begonnen regelmatig een bakkerij of winkel, die ze rond de paasdagen dan versieren met paashazen. Het was even wennen, maar langzaamaan wenden we ook hier aan het idee dat de paashaas de versierde eieren kwam brengen. Dat de Duitsers kozen voor een haas, heeft trouwens te maken met dat dit dier symbool staat voor vruchtbaarheid. Net als de eieren, dus.

4. Tweede Paasdag

Wist je dat Tweede Paasdag eigenlijk helemaal geen duidelijke voorgeschiedenis heeft, als je kijkt naar het christelijke geloof? De dag is wel al sinds 1815 een officiële vrije dag, omdat toen de zogenoemde Zondagswet inging. Die stelde alle christelijke feestdagen vast, en besloot dat elk feest uit twee dagen moest bestaan. Eerste Paasdag was de dag waarop je naar de kerk ging en had een religieuze lading, terwijl Tweede Paasdag een feestelijke dag was. Vroeger waren de paasdagen overigens véél belangrijker dan Kerst, terwijl dat nu voor veel mensen andersom is.

Bron | EenVandaag, isgeschiedenis

Beeld | Getty Images

null Beeld

Margriet 14 ligt nu in de winkel! In dit Pasen-nummer vind je de lekkerste recepten en leukste DIY’s voor Pasen, lente-fietsroutes door heel Nederland, tien pagina’s puzzelen, een 4-weken krachtplan en natuurlijk nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m online zonder verzendkosten.

Ilse van RoekelGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden