null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Van anjers tot klaprozen: dit is de betekenis achter jouw geboortebloem

Je hebt misschien een lievelingsbloem. Maar weet je ook wat je geboortebloem is? Aan iedere maand zit een specifieke bloem verbonden.

Wat is die van jou? En wat voor boeket of plant kun je iemand die jarig is in april bijvoorbeeld het best geven? Nou, volgens de astrologie zijn dat per maand de volgende exemplaren - al is de reden daar achter niet altijd bekend.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Januari

Anjer en sneeuwklokje

Roze, rode en witte anjers symboliseren liefde. Een sneeuwklokje staat symbool voor hoop en schoonheid. Geen verkeerde geboortebloem om cadeau te geven of krijgen, toch?

Februari

Viooltje en sleutelbloem

Kleine bloemen, maar daardoor niet minder bijzonder. Viooltjes staan voor loyaliteit en vertrouwen. Sleutelbloemen geef je volgens de astrologische bloemenleer aan personen die je niet kunt missen in je leven. Irissen worden ook wel gezien als februari-geboortebloemen.

Maart

Narcis

Narcissen symboliseren een nieuw begin. Of het nu om een geboorte, nieuw levensjaar of ander feestje gaat. Daarbij staan ze ook nog eens hartstikke vrolijk in de woonkamer.

April

Madeliefje en lathyrus

Madeliefjes staan voor onschuld, loyale liefde en puurheid. De lathyrus, ook wel pronkerwt genoemd, is een klimplant die één jaar bloeit. Daaraan groeien felkleurige bloemen, die ook nog eens heerlijk ruiken.

Mei

Lelietje-van-dalen en meidoorn

Lelietjes-van-dalen staan voor lieftalligheid, bescheidenheid en terugkeer naar geluk. De bloemen van de meidoorn zouden hoop en geluk bieden aan de ontvanger.

Juni

Roos

Zeker rode rozen zijn het symbool van de liefde, op romantisch vlak. Roze rozen weerspiegelen geluk, witte rozen puurheid en een nieuw begin.

Juli

Ridderspoor en waterlelie

Geboren in juli? Een ridderspoor, met die paarse bloemen, is dan een prachtig cadeau. Die weerspiegelen sterkte liefdesbanden. De waterlelie staat voor puurheid en grootsheid. Met andere woorden: je plaatst de ontvanger ervan op een voetstuk.

Augustus

Gladiool en klaproos

Ben je in augustus geboren? Dan mag je je handen dichtknijpen met gladiolen als geboortebloem/-plant. Ze weerspiegelen onder meer kalmte, integriteit en blinde liefde. Rode klaprozen staan voor genot, witte voor troost en gele voor succes.

September

Aster en klimmende winde

De september-geboortebloemen draaien volledig om het verspreiden van liefde. Asters symboliseren de kracht van de liefde en positiviteit, terwijl de klimmende winde een symbool van genegenheid naar een naaste is.

Oktober

Goudsbloem en cosmea

De blaadjes vallen inmiddels van de bomen, maar de oktober-geboortebloemen barsten van de kleuren. Goudsbloemen symboliseren optimisme en voorspoed, terwijl de cosmea harmonie en rust uitdraagt.

November

Chrysant

Ook chrysanten zijn in tal van kleuren en soorten te verkrijgen. Rood ('ik hou van jou), wit ('pure liefde), maar ook knalroze, knalgeel en zelfs met verschillende kleuren op één bloem.

December

Dichtersnarcis en hulst

Vrije idyllische exemplaren, de december-geboortebloemen. Zo zouden de witte dichtersnarcissen een prachtige betekenis hebben: je wilt dat de geliefde aan wie je ze geeft blijft zoals hij of zij is. Een hulst aan jezelf of een geliefde schenken, betekent dat je jezelf of diegene geluk toewenst.

null Beeld

Geen geboortebloemen, wel prachtig: deze pompondahlia's en hortensia's. Nu met ruim 35 procent korting in de Margriet Shop.

Bron | Good Housekeeping

Beeld | iStock

Faye HeijnisGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden