null Beeld Getty Images/Westend61
Beeld Getty Images/Westend61

Van 1 tot 21 maart: wanneer begint de lente echt?

Veel mensen denken dat op 21 maart de lente begint. Toch is dat eerder de uitzondering dan de regel. Dit is de reden dat de lente niet altijd op dezelfde datum begint, en hierdoor spreken we soms al in februari over de eerste lentedag.

1, 19, 20 of 21 maart? Zo bepalen we wanneer de lente officieel begint.

Wanneer begint de lente?

De laatste keer dat de lente op 21 maart begon was in 2011, en pas in de 22ste eeuw zal dit opnieuw gebeuren. In de meeste gevallen begint de lente een dag eerder, op 20 maart. In sommige gevallen is dit zelfs nog een dag eerder, op 19 maart. Dat gebeurt in de toekomst in het jaar 2044 en 2048. De datum dat de astronomische lente begint, hangt af van de stand van de aarde ten opzichte van de zon. De lente begint namelijk altijd op de dag dat de dag en de nacht bijna overal op de aarde even lang zijn. Dit moment vindt twee keer per jaar plaats. De tweede keer start daarmee de herfst.

Verschillende data

Dat het begin van de lente wisselt van datum komt omdat de aarde er niet exact 365 dagen over doet om een rondje te maken om de zon. Om precies te zijn legt Quest uit dat de aarde er 365 dagen, vijf uur, 48 minuten en 45,1814 seconden over doet. Daardoor start het begin van de lente elk jaar zo’n zes uur later. Om niet helemaal door te schuiven is daarom het schrikkeljaar in het leven geroepen. Hierdoor duurt het jaar eens in de vier jaar een dag langer, waardoor de seizoenen op hun plek blijven.

De meteorologische lente

Naast de astronomische lente bestaat er ook nog de meteorologische of klimatologische lente. Dat lenteseizoen, dat door meteorologen wordt gehanteerd, bestaat uit de maanden maart, april en mei. Dat betekent dat deze meteorologische lente elk jaar start op 1 maart en eindigt op 31 mei.

Lees ook: Lentezon en meer licht: waarom de lente ons gezonder én vrolijker maakt

De eerste ‘lentedag’ in februari

In februari liep de temperatuur al hoog op en op 20 februari hadden we al te maken met het eerste lenteweer. Dat is het geval als er voor het eerst in het jaar 15 graden wordt gemeten in De Bilt. Maar aangezien de meteorologische lente nog niet was begonnen, mag het officieel nog geen lentedag worden genoemd. Gemiddeld valt de eerste onofficiële lentedag eens in de vier jaar al in februari, en soms zelfs al in januari. Maar over het algemeen vindt de eerste lentedag nog steeds in maart plaats.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | KNMI, Quest, Weer.nl, NU.nl

Beeld | Getty Images

null Beeld

Deze week ligt Margriet 12 in de winkel, met Bibian Mentel als gasthoofdredacteur. Een enorme eer, vinden wij. Het nummer is een kijkje in haar leven, en zoals Bibian zelf zegt: “Een herinnering aan mij voor mijn vrienden en mijn gezin, maar hopelijk ook een mooi document over omgaan met tegenslagen en de liefde voor het leven.” Het nummer ligt nu in de winkel en is te bestellen via deze link.

Maryse de BruijneGetty Images/Westend61

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden