Vallende sterren Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Vallende sterren zien de komende weken: Het is een ‘mager jaar’

De periode van de vallende sterren is weer begonnen. Wil jij ze spotten? Dan zul je de komende weken extra moeten opletten. De kans dat je er eentje gaat zien, is namelijk kleiner dan andere jaren. Dit heeft dan ook alles te maken met de positie van de vallende sterren ten opzichte van de aarde.

Houd je verrekijker paraat en let vooral goed op de komende tijd.

Meteorenzwermen

De tijd van de vallende sterren is weer begonnen, maar het wordt lastiger om ze te spotten dan andere jaren. “De positie van de vallende sterren ten opzichte van de aarde is dit keer ongunstig”, legt meteoroloog Rico Schröder van Weeronline uit aan NU.nl.

De bekendste meteorenzwermen zijn de zogeheten Perseïden in augustus. Maar voor die tijd kun je ook met een beetje geluk de Cygniden, de Aquariden en de Cassiopeïden zien. De Aquariden zijn de eerste sterren die je mogelijk kunt gaan zien, maar daarvan zal dit jaar niet meer dan één meteoor zichtbaar zijn. Om echt spektakel te zien, moeten de meteoren op 90 graden van de aarde voorbijrazen, dus recht boven ons.

“Dan zou je er bij helder weer achttien per uur kunnen zien. Maar de zwerm komt in de nacht van 29 juli bij ons op ongeveer 20 graden en daardoor is het erg ongunstig”, legt Schröder uit.

Vroeg uit bed

De kans dat je de Aquariden gaat zien, is dus redelijk klein, maar gelukkig zijn er nog een aantal andere zwermen en sporadische meteoren waar je voor je bed kunt uitkomen. “In totaal zijn er twaalf tot twintig meteoren per uur te zien. Maar de meeste zijn dus niet van de Aquariden”, legt Schröder uit. Om deze vallende sterren te zien, is het verstandig om rond 03:00 naar het zuidoosten te kijken.

Geen topjaar voor de Cassiopeïden

Volgend weekend komen de Cassiopeïden aan de beurt, maar ook daarvoor is het geen topjaar. Volgens Schröder kun je in totaal waarschijnlijk drie tot acht vallende Cassiopeïden zien. Daarnaast gaat het om maximaal twintig vallende sterren per uur in totaal. Het beste kun je daarvoor rond 3.00 uur naar het noordoosten kijken.

Ook tijdens de Perseïden in augustus geen geluk

In augustus kun je de bekendste meteorenzwermen zien, namelijk de Perseïden. “Die zijn helder, snel en laten nalichtende sporen na. Het hoogtepunt van de Perseïden is op zondag 13 augustus, maar dan is het ook volle maan. En die is dan ook een flinke stoorzender.” Dit komt, omdat het licht ervoor zorgt dat je de vallende ster minder goed ziet.

Ook hierbij helpt de stand van de sterren ten opzichte van de aarde niet mee. “Bij een gunstige stand, dus recht boven ons hoofd, zouden er 85 per uur te zien moeten zijn. Maar het hoogtepunt is in de ochtend om 7:30 uur, dan is het al licht.” Voor die tijd zijn er waarschijnlijk tien tot achttien meteoren te zien.

Ben je toch wel erg benieuwd en wil je een poging wagen? Dan kun je het beste op 13 augustus rond 4:45 uur naar het oosten tot noordoosten kijken. “Vrij hoog aan de hemel zijn dan ieder uur naar schatting tien tot achttien vallende sterren te zien”, aldus Schröder.

Bron | Nu.nl

Sanne van De WeteringGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden