Vaker stroomuitval door overvol stroomnet: dit wil je erover weten
Heb je zonnepanelen of ben je van plan ze aan te schaffen? Dan is het goed om te weten dat je steeds minder vaak zonnestroom kunt terugleveren aan het stroomnetwerk. Dit meldt netbeheerder Liander.
De vraag naar elektriciteit stijgt harder dan het tempo waarin moederbedrijf Alliander het netwerk kan uitbreiden, zegt CEO Maarten Otto bij het bekendmaken van de jaarcijfers over 2022. Afgelopen jaar werd meer elektriciteit gebruikt, omdat consumenten en bedrijven meer elektrische auto’s, zonnepanelen en warmtepompen hebben aangeschaft. Om de groeiende vraag te kunnen bijhouden, moet komende jaren één op de drie straten open om het elektriciteitsnet te verzwaren, aldus Otto.
Personeels- en materiaaltekorten
Daaarnaast ligt er ook een grote uitdaging bij de personeels- en materiaaltekorten. “Dat betekent dat we in de nabije toekomst helaas tijdelijk niet alle consumenten en bedrijven met een kleinverbruikaansluiting direct kunnen helpen wanneer het net in de wijk vol raakt,” stelt Otto. Op sommige plekken is het elektriciteitsnet al vol en de topman verwacht dat dit op meer plekken gaat gebeuren de komende jaren.
Spanningsproblemen
Alliander belast het net tijdelijk extra om toch aan de grote vraag naar elektriciteit te kunnen voldoen. Hierdoor kunnen vaker spanningsproblemen ontstaan, waardoor zonnepanelen niet altijd energie kunnen terugleveren, het licht in huis knippert of de stroom kan uitvallen in een huis of wijk. Op de momenten dat de zonnepanelen geen energie kunnen terugleveren, zouden consumenten zélf meer opgewekte zonnestroom moeten verbruiken en de wasmachine, vaatwasser en droger een keertje extra laten draaien.
Rekening houden
Consumenten moeten volgens Liander de komende jaren rekening houden met de volgende punten:
- Langere wachttijden voor een nieuwe aansluiting of uitbreiding van je meterkast voor verduurzamingsmaatregelen zoals plaatsing van zonnepanelen, warmtepomp of laadpaal.
- Zonnestroom kan, op dagen dat er veel aanbod is, niet meer teruggeleverd worden aan het stroomnetwerk.
- Je kunt vaker last krijgen van knipperende verlichting.
- In het uiterste geval kun je te maken krijgen met stroomstoringen.
Warmtepomp verplicht
De warmtepomp wordt verplicht vanaf het jaar 2026. Vanaf dat jaar moet iedereen bij vervanging van een cv-installatie overstappen op dit duurzame alternatief. Het lijkt misschien nog ver weg, maar het is goed om nu al stil te staan bij deze toekomstige verandering. Meer hierover weten? Lees dan dit artikel: De warmtepomp wordt verplicht vanaf 2026: dit moet je erover weten