Meer aandacht vrouwen overgang werk  Beeld Getty Images/Westend61
Beeld Getty Images/Westend61

Vakbond CNV: er is meer aandacht nodig voor vrouwen in de overgang tijdens hun werk

Uit onderzoek van vakbond CNV blijkt dat zeven op de tien werkgevers nauwelijks tot geen aandacht heeft voor wat het inhoudt als een vrouw op werk in de overgang zit. Toch zou het merendeel van de vrouwen last hebben van ‘overgangsverzuim’. Daarom pleit CNV voor meer werkgeversaandacht.

We leggen je uit wat dat inhoudt.

Meer aandacht voor vrouwen in de overgang op werk

Volgens CNV is er op dit moment nog onvoldoende aandacht voor vrouwen die in de overgang zijn tijdens hun werk, waardoor ‘onnodig uitval’ kan ontstaan. Daar moet volgens de vakbond verandering in komen. Uit het onderzoek van CNV blijkt dat uit bijna duizend ondervraagden ongeveer een derde van de HR-managers aangeeft dat hun arbodienst het overgangsverzuim in beeld heeft, bijna een vijfde zegt dat het niet zo is en meer dan de helft geeft aan hier geen idee van te hebben. Dat terwijl volgens vakbondsbestuurder Daniëlle Woestenberg het merendeel van de vrouwen last heeft van de overgang op het werk. Denk hierbij bijvoorbeeld aan klachten als opvliegers, vermoeidheid, hoofdpijn, stemmingswisselingen, spier­- en gewrichtspijn en slecht slapen.

Daarnaast krijgen vrouwen die door de overgang op werk uitvallen nog vaak de diagnose burn-out. Hoewel de klachten op elkaar kunnen lijken, is er wel een groot verschil in de behandeling. Daarom is een juiste diagnose heel belangrijk.

Kosten overgangsverzuim

Het is allereerst natuurlijk erg vervelend als er vanuit een werkgever geen begrip of aandacht is voor een vrouw in de overgang en de klachten die daarmee gepaard gaan, maar daarnaast zijn de maatschappelijke kosten voor overgangsverzuim ook heel hoog. In 2019 kwamen de totale kosten van overgangsverzuim in Nederland uit op 654 miljoen euro.

Meer flexibiliteit

Volgens de vakbond zouden bedrijven samen met hun arbodienst moeten onderzoeken wat voor impact de overgang op het werk heeft en op basis daarvan een beleid maken. Bij de bedrijven die al wel een beleid voor vrouwen in de overgang hebben, gaat het bijvoorbeeld om flexibele werktijden, de mogelijkheid om thuis te werken of het tijdelijk aanpassen van het takenpakket.

Bron | Radar, AD

Maryse De BruijneGetty Images/Westend61
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden